zondag 12 december 2010

PORTO - KERK VAN ST. FRANCISCUS.KERK VAN SINT FRANCISCUS. 

                        PORTO.
IGREJA DE SÃO FRANCISCO.
De 14e eeuwse gotische kloosterkerk van de Franciscaanse Orde, opgericht in Porto rond 1223, doet niet meer dienst als gebedshuis, maar is nu een museum. Naast de ingang staat aan iedere zijde van de deur een sokkel met twee spiraalvormige zuilen welke weer een balustrade dragen met daarop een nis met het beeld van St. Franciscus, daarboven is een fraai roosvenster geplaatst.


Het ontstaan van de orde was tegen de wil van de bisschop van Porto, Pedro Salvatores, en deze ontnam de orde de rechten om een kapel te bouwen. Door een uitgevaardigde pauselijke bul, door paus Innocentius V, kreeg de orde weer rechten en begon deze aan de bouw van een kleine kerk, gewijd aan Franciscus van Assisi, in 1244.


Onder bescherming van koning Ferdinand I begonnen de Franciscanen, in 1383, aan de bouw van een groter kerk welke gereed kwam omstreeks 1425. Aan de algehele structuur is daarna niet veel veranderd. In de 15e en 16e eeuw kozen de rijke voorname kooplieden deze kerk als hun gebedshuis. In die periode werd het interieur overvloedig en rijkelijk versierd als dank voor hun welvaart. het gehele gebouw is gevuld met verguld houtsnijwerk in de barokstijl. Binnenvallend licht wordt weerkaatst door de bewerkte altaren, booggewelven en zuilen.


Het interieur is zo overweldigend, dat het allemaal moeilijk te verwerken is. Het is een duidelijk contrast, hoe rijk de rijken waren vergeleken met de gewone arbeiders bevolking in die tijd.
De kerk heeft niet voor niets de bijnaam gekregen van: 'Gouden Kerk'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten