zondag 5 december 2010

PORTO - RABELO SCHEEPJES.
RABELLO SCHEEPJES - PORTO.BARCOS RABELOS.Een Rabelo is een platbodem zeilvaartuig. Ze zijn speciaal gebouwd voor het transport van vaten wijn over de rivier de Douro naar de wijnhuizen, in het stadsdeel van Porto, Vila Nova Gaia. De rivier is na de stad Porto zeer ondiep voor andere vaartuigen en zo ook werden deze scheepjes gebruikt voor de bevoorrading van schepen die op de rede van de haven van Porto lagen te wachten op hun lading, wat grotendeels naar Engeland was. De scheepjes zijn rank van vorm, maar zo breed dat zij twee vaten naast elkaar kunnen vervoeren.

Ook werd vroeger de markt van Ribeira van groenten en fruit voorzien door deze scheepjes.

Opvallend is, dat de stuurman op een verhoging staat om de lange roerpeddel te bedienen, dit omdat hij een goed uitzicht op de boeg zal hebben als het scheepje is volgeladen met vaten wijn.

Door de aanleg van betere weg verbindingen, tussen de wijndorpen langs de Douro, zijn de scheepjes verdrongen door het vrachtverkeer, wat de wijn in tankwagens vervoerd naar de wijnhuizen, waar ze verder behandeld zal worden.
Ieder wijn- porthuis heeft wel enige van deze scheepjes in bezit voor de kade liggen. Eens per jaar worden er dan competities gehouden, wie de beste en de snelste schipper is van de Rabelo, van het porthuis. Zo wordt een oud gebruik in ere gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten