vrijdag 10 december 2010

BRAGA. DE KATHEDRAAL.KATHEDRAAL VAN BRAGA. 

               PORTUGAL.
SE DE BRAGA.

De kathedraal is een van de belangrijkste monumenten van de historische stad Braga. Nadat de stad rond 1071 weer in handen van de christenen was gevallen, begon bisschop Pedro met de bouw van een kathedraal. Deze werd in 1089 ingewijd toen alleen de oostelijke kapellen waren afgewerkt.In 1107, wisten graaf Henri de Bourgogne en de bisschop Geraldo de Moissac de paus in Rome te overtuigen om Braga als aartsbisdom op de kaart te zetten, met veel gezag in de verre omgeving Noordwest Iberia. Nadat Braga tot bisschopsstad was uitgeroepen werd de bouw van de kathedraal hervat onder Henri de Bourgogne en Dona Teresa.


In latere tijden werd er veel verbouwd en aangebouwd aan de kathedraal zodat we nu een bouwwerk hebben met romaanse, gotische, barokke en Maneulijnse stijlen. Zo werden er meerdere kapellen toegevoegd.De westelijke gevel met de hoofdingang is sober maar robuust van aanzien en heeft aan iedere zijde een klokkentoren met een balustrade en sierlijke bogen als afdekking. Tussen de torens staat een nis met een levensgroot beeld van Maria en kind Jezus.Het interieur, met drie beuken, dwarsschip en vijf oostelijke kapellen, is donker maar overweldigend versierd met veel verguld houtsnijwerk, blauwe azulejos tegels en muur- en plafond schilderingen. Zeer indrukwekkend zijn de twee, tegen over elkaar geplaatste orgels, met veel verguld houtsnijwerk en waarvan een deel van de orgelpijpen als klaroenen zijn aangebracht, afstekend tegen een druk bewerkt plafond.
In elke kapel staat een erg mooi altaar met een afbeelding van een heilige. ook ie een gedeelte van de kerkelijke catacomben zichtbaar. De kerk heeft een museum met enige waardevolle fraaie kunstschatten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten