vrijdag 3 december 2010

PORTO - SANTA CATARINA KERK.SANTA CATARINA KERK - PORTO.

IGREJAS SANTA CATARINA.


Deze rechthoekige, neoklassieke kerk, met schip, koor en robuuste kerktoren bekroond met een balustrade en torenspits, ligt op de hoek van de Rua Santa Catarina en de Rua Fernandes Tomás. De gehele buitenzijde, aan de twee straten, is bekleed met narratieve tegels in wit en blauw (Azalejos), waarop voorstellingen staan van Sint Franciscus van Assisi en Santa Catarina, aangebracht in 1929 door Eduardo Leite. De eerste bouw van deze kerk dateert uit het begin van de 18e eeuw en kreeg tussen 1801 en 1815 diverse uitbreidingen.

AZULEJOS.


Azulejos tegels zijn een Portugese / Andalusische kunstvorm. De tegels zijn keramiek en worden beschilderd in verschillende soorten taferelen. Over het algemeen wordt dit met blauwe verf gedaan. De tegels sieren zowel binnen- als buitenmuren van huizen, kerken een andere belangrijke gebouwen.

Het woord Azulejos komt van het Arabisch: al zullayidj. Mogelijk is het woord azul (blauw) weer afgeleid van azulejos. De Moren brachten deze kunst van het beschilderen van gepolijste tegels mee uit het oude Perzië.

In de 18e eeuw werden er in Portugal op grote schaal Delfs blauwe tegels geïmporteerd en deze waren in Nederland reeds beschilderd met Portugese taferelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten