zaterdag 4 december 2010

PORTO - KATHEDRAAL . PORTUGAL.KATHEDRAAL VAN PORTO.

IGREJA DA SÉ.

Na ons bezoek aan het São Bento treinstation op het Almeida Garret plein lopen we heuvel opwaarts via de Av. de Afonso Henriques naar de kathedraal van Porto. Aan de noordelijke zijde van de kathedraal staat het standbeeld van Afonso Henriques voor de ingang van het gotische klooster uit de 14e eeuw. De kloostergang is mooi en rijkelijk versierd azulejo tegel panelen, die in de 18e eeuw zijn aangebracht. Ze stellen het leven voor van Maria en voorstellingen uit de metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius.


De kathedraal van Porto ligt op de hoogste heuvel van de oude stad Penha Ventoso. De kathedraal werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd in de romaanse stijl, waar later weer veel barokelementen aan zijn toegevoegd. Aan de robuuste bouw is het duidelijk te zien dat het om een vesting kerk gaat.

Twee vierkante torens flankeren de hoofdingang, elk ondersteund met twee steunberen en bekroond met een koepel welke in de 18e eeuw werden aangebracht. Boven de versierde hoofdingang is een waranda geplaatst en een mooi romaans roosvenster onder de gekanteelde dakrand. Tot in de 19e eeuw is men aan het verbouwen geweest.
De kerk heeft drie schepen. Het zeer fraaie hoofdaltaar bestaat uit drie stukken marmer en de houten pilaren zijn met goud beschilderd. In de dwarsbeuk staat de kapel van het heilige Sacrament. Het is een zeer kunstig en druk bewerkt zilveren altaarstuk. Aan de andere zijde van de dwarsbeuk staat een zeer mooi gedecoreerd Maria altaar.

In de kapel van de heilige St. Vincent hangt een fraai beschilderd houten wandpaneel, voorstellende de opstanding van Christus en de vluchtende Romeinen. Het plafond van de kapittelzaal is een waar stukje kunstwerk.

Naast de kathedraal, aan de rechterzijde van de hoofdingang, staat het voormalig bisschoppelijk paleis, wat nu een ambtelijk kantorencomplex is. Op het voorplein, waarvan men een geweldig uitzicht heeft over de oude stad en de rivier de Douro, staat een zeer fraai gekroonde schandpaal (pelourinho).


We verlaten het voorplein van de kathedraal en gaan naar beneden via smalle kronkelige trapsgewijs aangelegde straatjes naar de oever van de Douro om op het Ribeira plein lekker te lunchen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten