dinsdag 28 december 2010

HET IS WEER VOORBIJ DIE 'WITTE KERST'. TROPENMUSEUM.HET IS WEER VOORBIJ DIE

 'WITTE KERST'. 

TROPENMUSEUM-AMSTERDAMDe 'Witte Kerst' is weer voorbij. De sneeuw veranderd door de lichte dooi in een smerige blubber die zich weer verradelek en grillig vastvriest zodra de temperatuur weer even onder nul daalt. Binnenwegen waar bijna geen verkeer komt, zijn nog zeer slecht begaanbaar voor al het verkeer. Je loopt door de stad, maar het is net of de etalages, waarin nog kerstversiering aanwezig is, minder gezellig aandoen dan voor de kerstdagen en de natte sneeuw maakt het voor het gevoel nog kouder dan het al is. De "jingle bells" zij we dan ook ineens zat om aan te horen.

Wat doet een mens dan? Natuurlijk de warmte opzoeken, daar waar vertier is en wat te zien of te beleven is. Zoals in het TROPEN MUSEUM.Het Tropen Museum is een volkenkundig museum gelegen in het groene gebied van Amsterdam-Oost. Het maakt deel uit van het Koninklijk Instituut voorde Tropen. Het is een voortzetting van het Koloniaal Museum dat in 1864 in Haarlem werd opgericht. Het Koninklijk Instituut voor de Tropen is een kennis- en expertisecentrum voor internationale en interculturele samenwerking.


(klik met de linkermuisknop op de afbeelding om deze vergroot te bekijken)


Het Tropenmuseum bevat zowel traditionele als moderne (kunst)objecten, geluidsfragmenten en videobeelden en geeft een beeld van zowel de levende tradities als de geschiedenis van verschillende wereldculturen.

Kern van het museum vormen de samengevoegde collecties van het 19e eeuwse Koloniaal Museum te Haarlem en de oude verzameling van het Ethnographisch Museum Artis.

De museum collectie bevat ruim 175.000 voorwerpen en 80.000 historische foto's. Naast schilderijen omvat de verzameling een collectie textiel uit Indonesië en vele objecten uit voormalig Nieuw-Guinea en Suriname. De gebouwen zijn Rijksmonumenten. Het museum is goed te bereiken met de tram welke stopt op het Alexanderplein.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten