zondag 7 februari 2010

SAKKARA - DJOSER COMPLEX.
         SAKKARA - DJOSER COMPLEX.

                           16 MEI 2003.

TRAPPIRAMIDE VAN DJOSER.

De piramide en het bijbehorende complex werden gebouwd op een plaats waar al verschillende oudere mastaba's uit de 1e en 2e dynastie stonden. Het Djoser complex stond in het zuiden van het mastaba veld. Er liggen graven van Hotepsechmoei en Ninetjer.
Het complex van 544 bij 277 meter, ruim 15 hectare, was omringt door een muur van licht gekleurd Toeragkalksteen met karakteristieke paleisfaçade-motief. De muur had een hoogte van 11 meter en had slechts maar één kleine ingang aan de zuid-oost zijde, die niet kon worden afgesloten.

Na het betreden van het complex via de ingang komt men in een lange corridor die oorspronkelijk werd omgeven door een dubbele rij van 20 spits toelopende dragende zuilen van 6,6 meter hoog. Hierna komt men in een doorgangsruimte met acht zuilen welke paarsgewijs zijn verbonden met een kalkstenenblok.
Op het Heb-sed-hof waren enkele van de dertien kapellen aan de oostzijde gereconstrueerd. Aan de westzijde van de hof staan drie incomplete beelden van Djoser.In de noordhoek van de trappiramide werd een bijzonder verzegelde kapel gevonden. Binnenin staat (nu een replica) een beeld van Djoser, wat door een gat zichtbaar is. Het origineel staat in Caïro in het museum.
Door de drukke restauratie- en opgraaf werkzaamheden was het helaas niet toegestaan het gehele complex te betreden. Maar indruk maakt het wel als je nagaat dat het al 4000 jaar oud is.
Grote vermoedens bestaan, dat er onder het complex nog gangen en kamers zouden liggen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten