dinsdag 9 februari 2010

GIZEH - PIRAMIDE VAN CHEOPS.

PIRAMIDE van CHEOPS de 'GROTE PIRAMIDE'.

                         16 MEI 2003.
De piramide werd gebouwd door koning Choefoe die 23 jaar regeerde. Het enorme bouwwerk wordt gerekend tot een van de zeven wereld- wonderen. Er werden 2.300.000 blokken kalksteen gebruikt bij de constructie, oorspronkelijk geplaatst op 210 pijlers die ieder 2,5 ton per stuk wegen. De gemiddelde hoogte van ieder blok is 50 cm, maar er zijn ook blokken van 150 cm, die vreemd genoeg op hogere pijlers staan. 


Aan de noordzijde zit een enorm gat, wat op de hoogte van de dertiende pijler zit, op 15 meter hoogte. Dit was de oorspronkelijke ingang van de piramide. (zie opname links.)
De huidige ingang, die we als toeristen betreden, volgt een tunnel die door grafschenners is gegraven en ligt zeven meter boven het maaiveld. Deze tunnel (gestippeld op de doorsnede) loopt door tot aan de oorspronkelijke gang.
De oorspronkelijke ingang leidt naar een gang van 1,2 meter hoogt, die zich na 18 meter splitst; het bovenste gedeelte gaat verder als een stijgende gang, die op dit punt wordt geblokkeerd door drie grote granieten platen, en het lagere gedeelte daalt nog 91 meter verder naar een ondergrondse kamer die nooit is afgebouwd. De naar boven lopende gang is 38 meter lang en komt uit op de 'Grote Galerij'. Twee openingen in deze Grote Galerij leiden respectievelijk naar een tunnel van 35 meter lengte die uitkomt in de Koninginnekamer, en naar een tunnel van 60 meter die 60 meter naar beneden draait en uitkomt in de dalende gang. De rede hiervan is niet duidelijk.


De Grote Galerij is een architectonisch stukje meesterwerk, ze is 47 meter lang en 8,48 meter hoog. De stenen zijn met zo'n precisie op elkaar geplaatst dat ze ongeveer 6 cm uit de pijlers naar binnen steken. De enorme tunnel eindigt in een antichambre (die door drie granieten platen was afgesloten) welke toegang geeft tot de Koningskamer, die 10,45 meter lang, 5,2 meter breed en 5,8 meter hoog is. Het plafond bestaat uit negen granieten platen waarvan het gewicht geschat wordt op 400 ton. Boven de Koningskamer bevinden zich drukverminderingskamers. Ze zijn gebouwd om de druk en het gewicht van de enorme massa van de piramide op de grafkamer te verminderen.
Het enige dat er werd gevonden in de Koningskamer met de granieten wanden is een monolithische sarcofaag uit rood graniet. Deze open sarcofaag geplaatst tegen de westelijke muur is 2,24 meter lang en 0.96 meter breed en ligt precies evenwijdig aan de vier windstreken.
Er zijn tot op heden geen bewijzen gevonden dat deze piramide als een koningsgraf heeft gediend. Nooit zijn er hiëroglyfen gevonden.


Vlak bij de zuidhoek van de piramide van Cheops ligt de tombe van Sesjemnefer, een hoogwaardigheidsbekleder die rond het einde van de 4e dynastie leefde. De kapel wordt vooraf gegaan door een vestibule met twee zuilen.
Achter deze kapel ligt een dok waarin een Nijlschip werd gevonden wat nu in een daarbij staand museum is ondergebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten