dinsdag 9 februari 2010

GIZEH - DE ZONNEBOOT.

     GIZEH - ZONNEBOOT.

           16 MEI 2003.
ZONNEBOOT.


De boot was niet alleen een vervoersmiddel of een vaartuig om te vissen en de jagen - hij was vóór alles van symbolisch belang; hij was het transportmiddel van de goden.
Ook werd de boot als grafgift mee gegeven voor de reis naar de onderwereld.

In een put (dok?) afgedekt met 40 enorme kalkstenenblokken met een gemiddeld gewicht tussen de 17 en 20 ton werd aan de zuidzijde van de piramide van Cheops de resten van een zonneboot gevonden. De gigantische puzzel bevatte 1224 stukken en het duurde 10 jaar eer het geheel in elkaar was gezet. Nu dus 4500 jaar later na de bouw.De boot is 43.3 meter lang, 5,6 meter breed en heeft een diepgang van 1,5 meter. Het vaartuig is geheel zonder metalen delen vervaardigd. Alles werd verbonden met houten pinnen en touwen.
Het koninklijke vaartuig werd gebouwd uit Libanees cederhout en was alleen geschikt voor de riviervaart. Op het dek van het schipwaren twee hutten gebouwd. een in het midden met een lengte van 9 meter een een kleine op de voorsteven.
De voortstuwing vond plaats met tien lange roeiriemen en het sturen door twee grote stuurpeddels op de achtersteven. Er zijn geen sporen gevonden voor de plaatsing van een zeilmast.
Vlak bij deze eerste geopende put ligt nog een put en met behulp van een microsonde via een boorgat heeft men bevestiging gekregen dat daar ook nog een zonneboot in ligt.
De zonneboot is tentoongesteld in een speciale klimaat beheerste ruimte van een museum naast de piramide van Cheops.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten