woensdag 3 februari 2010

PAPYRUS.
PAPYRUS.De Cyperus Papyprus is een plant die weelderig groeide langs de oevers van de Nijl.
Papayrus is ook wel de naam voor een vroegere vorm van papier. Dit nobele schrijfmateriaal was in de Egyptische oudheid een monopolie van de farao's:
pa ni per-a`a (dat van de farao) en ligt ten grondslag aan het Griekse woord papyrus en ons papier.

Het papyrus papier wordt gemaakt van de stengels van de papyrusplant. Een aantal lagen, in dunne lange repen gesneden, papyrusstengels werden als een soort mat gevlochten en terwijl ze nog nat waren samengeperst. Dit werd gedaan door het gewicht van stenen en later met een hand aan te draaien pers.
Het kleverige sap van de stengel fungeerde als bindmiddel. Hierna werd het blad gedroogd en behandeld met een soort lijm, waardoor de inkt niet zou uitvloeien, en glad gepolijst.
De beschreven vellen werden eerst als een papyrusrol (boekrol) bewaard. In latere perioden werden er vellen van gesneden welke weer werden samengevoegd, hieruit ontstond de moderne boekvorm, codex genaamd. Het gebruik van papyrus begon ruim 5000 jaar geleden in Egypte, maar waarschijnlijk ook op andere plaatsen uit die periode.

In een droog woestijn klimaat zoals dat van Egypte is papyrus goed te bewaren. In een klimaat met een hogere luchtvochtigheid zal het papyrus gaan schimmelen. Zodoende zijn de meeste papyrus vondsten in het woestijn gebied van het Midden-Oosten gedaan. In het vochtiger Europa zijn de oude papyrus boeken uit de vroeger tijden vergaan.
Papyrusrollen zijn tijdens opgravingen onder andere gevonden in graftombes, resten van huizen en zelfs op oude vuilstortplaatsen uit de oudheid. Zodoende is men veel aan de weet gekomen over het oude Egypte en haar omstreken.
Voordat er op papyrus werd geschreven door de schrijvers van het hof werd dit vooral gedaan op klei tabletten. Het was goedkoper en ze konden worden hergebruikt door ze eenvoudig weer in het water te leggen en glad te strijken. Belangrijke geschriften werden daarom in een oven gebakken en ingekleurd.

Afbeeldingen die tegenwoordig op papyrus worden geschilderd of gedrukt worden met een lak bewerkt om ze tegen het vocht te beschermen. Helaas is er ook veel namaak papyrus in de handel.
De papyrusplant is nu in de tuincentra te krijgen in diverse soorten als een kamerplant of als een vijverplant voor in de zomer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten