donderdag 4 februari 2010

GRAFGIFTEN.




                           GRAFGIFTEN.





Sjawabti-beeldjes, ze worden ook wel oesjabti-beeldjes genoemd. het zijn beeldjes die de overledene meekreeg in het Oude-Egypte in zijn graf om hem te begeleiden of voor hem te werken in het dodenrijk.



Het woord 'oesjabti ' betekend 'antwoorder ', namelijk als de overledene werd geroepen, dan moest het grafbeeldje als plaatsvervanger antwoorden. De grafbeeldjes werden hoofdzakelijk vervaardigd van hout of steen en varieerden in grootte. Voor de 21e dynastie was de naam sjabti, daarna oesjabti. In het Nieuwe-Rijk werden de grafbeeldjes ook voorzien van een tekst uit het hoofdstuk zes van het Egyptische dodenboek.


Sinds farao Thoetmosis IV werden er buiten de grafbeeldjes ook modellen van landbouwgereedschappen, voertuigen en vaartuigen mee in het graf geplaatst. In het graf van Toetanchamon (DK 62) zijn 413 oesjabti's gevonden. Dit waren 365 arbeiders, 36 opzichters voor elke tien dagen en 12 opzichters voor de maanden.



We mogen er van uit gaan dat deze oesjabti's een vervanging zijn van het oude gebruik om bij de overleden heerser ook zijn voltallige gevolg en dienaren te offeren en in zijn nabijheid te begraven, wat in de vroegste geschiedenis van de heersers voorkwam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten