woensdag 10 februari 2010

GIZEH - DE SFINX.GIZEH - DE SFINX. 

     16 MEI 2003.

De sfinx is het bekendste en grootste beeld ter wereld, maar heeft even zoveel mysteries als de piramiden. De sfinx was de bewaker van de piramiden en werd geïdentificeerd met de god Harmachis, die nauw verwant is met de god Horus.


Het enorme beeld is uitgehouwen uit een rotsachtig uitsteeksel, opgebouwd uit drie lagen mergelachtig kalksteen, dat deel uitmaakte van het plateau van Gizeh en ontstaan is in het Eoceen. Waarschijnlijk was het al ruw gemodelleerd door de wind voordat het beeld door mensen handen werd uitgehakt. Men denkt dat het eerst een voorstelling was van een leeuw met lange manen rond zijn kop. De Egyptische koningen hadden veel respect voor het dier en zagen er ook de koninklijkekracht en macht in. Later is de kop misschien veranderd in een menselijk farao hoofd voorzien van de nemes (hoofdtooi).
De sfinx is 57 meter lang, 6 meter breed en 20 meter hoog. Het enorme beeld verdween regelmatig onder het zand van de woestijn.


De eerste die het beeld liet uitgraven en restaureren was Thoetmosis, nadat de leeuw in zijn droom was verschenen en hem voorspelde dat hij in de toekomst de troon zou bestijgen, een stele tussen de voorpoten van de sfinx herinnert daaraan.
Ook Ramses II liet het beeld weer uitgraven, maar het zand kreeg weer de overhand. Zo ging het de gehele geschiedenis door. Uiteindelijk leidde het werk van de Universiteit van Caïro in 1935-1936, tot de huidige staat van de sfinx en de omliggende gebouwen. Van het gezicht van het beeld ontbreken, de neus, de valse baard en de uraeus. De baard werd in 1816 opgegraven en bevindt zich in het Brittisch Museum. Tijdens laatste restauratie werkzaamheden werd aan de noordkant van de sfinx een tunnel ontdekt die uitkwam op een holte onder de sfinx die leeg bleek te zijn.
Ook Napoleon deed tijdens zijn Egyptische veldtocht moeite om het beeld uit te graven.

De sfinx is en blijft het onderwerp van wilde verhalen en de meest fantastische theorieën. Zeker wat aangaat de leeftijd, daar koolstofdatering niet mogelijk is op beelden. Egyptologen blijven elkaars theorieën bestrijden.
Een van de laatste hypothese is, dat de sfinx door de farao Chefren (Chafre) is gebouwd om de bouwdatum van 'zijn' piramide voor eeuwig vast te leggen. Deze datum zou vastgesteld zijn met de positie van de sterren Sirius en Procyon ( in de sterrenbeelden Grote- en Kleine Hond) dit in combinatie met het sterrenbeeld Leeuw. Met de bouw van de piramide van farao Chefren werd op grond van deze hypothese in 2448 v.Chr. begonnen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten