vrijdag 12 februari 2010

CAÏRO. CITADEL VAN SALAH al DIN.


           CAÏRO. CITADEL VAN 

                 SALAH AL DIN. 

                   17 MEI 2003.
CITADEL VAN SALAH AL DIN.


In 171 n.Chr. begon men op bevel van Salah al Din met de bouw van deze enorme citadel op een hoogte van 75 meter boven de stad Caïro.
In deze citadel ligt de beroemde albasten moskee van Mohammed-Ali.
Mohammed-Ali daagde de Osmaanse heersers in Instanbul brutaal uit met de bouw (1828-1857) van dit protserige godshuis. Hij wilde hiermee de pracht en praal van de Blauwe Moskee in Istanbul overtroeven en liet het bouwwerk tot op een hoogte van 11 meter met albastplaten bekleden. In feite was het een poging om de macht van de islam naar Caïro te verplaatsen.MOHAMMED-ALI MOSKEE.

Op het binnenplein van de moskee, wat omringt is met een galerij voorzien van ranke zuilen met romaanse bogen, waarbij achter iedere boog een raam is geplaatst met fraai siersmeedwerk, staat het bronhuis.
Het bronhuis is een reinigingsplaats voor het wassen van de voeten, handen en gezicht alvorens een islamiet de gebedsruimte betreedt.
Het heeft een fraai dak, dat aan de binnenkant beschilderd is met fijne taferelen.
De minaretten van de moskee, zo slank als een obelisk, wijzen omhoog als de wijsvinger van god.Het interieur van de moskee is overweldigend, enorme tapijten bedekken de stenenvloer, fraaie verlichting zowel kroonluchters als losse lampen geven het geheel een zachte sfeer en de grote koepels zijn een prachtig bewerkt stukje kunstwerk.
De toegang en de trap naar het preekgestoelte zijn verguld.

Het uitzicht vanaf de citadel over de stad Caïro is geweldig. De 'wijsvingers van god' van de Sultan-Hassan moskee en de Al-Rifaì moskee moeten zich kranig weren tegen de hoogbouw van de moderne torenflats. (afbeelding links)
Ook zou het mogelijk moeten zijn om Gizeh te zien liggen, maar door de zware smog die boven de stad hangt is dat bijna niet meer mogelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten