zaterdag 6 februari 2010

SARCOFAAG.
EGYPTE DE SARCOFAAG.

DE SARCOFAAG.


Een sarcofaag is een stenen kist met deksel waarin menselijke stoffelijke resten worden bewaard. Het gaat hier duidelijk om de overblijfselen om te begraven of bij te zetten.
Weinig personen worden in stenen kisten begraven of bijgezet; het gaat zowel vroeger als tegenwoordig vooral om zeer belangrijke en / of rijke personen, zoals leden van een koningshuis. pausen en natuurlijk de vroegere farao's.


Voor de Egyptenaren was het van belang dat het lichaam volledig was na het overlijden, om na gemummificeerd te zijn, te kunnen worden bijgezet in een graftombe om daarna de reis naar het hiernamaals te kunnen maken.
In het Oude-Egypte werden mummies van vooraanstaande personen in één of meerdere houten doodskisten in een sarcofaag geplaatst. Deze kisten waren in die periode rechthoekig van vorm.

In de periode van 661 - 333 v.Chr. ( de late periode ) kregen zij meer een menselijke vormgeving met rondingen en afbeeldingen. Sommige sarcofagen zijn zowel aan de buitenkant als een de binnenkant voorzien van decoraties en inscripties. Farao's lagen vaak in zeven fraai bewerkte kisten waarvan sommige van bladgoud waren gemaakt. De Egyptische sarcofagen waren vervaardigd uit kalksteen, zandsteen, basalt, graniet en calciet.
Zowel kist als deksel werden uit een stuk materiaal vervaardigd. Het gewicht is geheel afhankelijk van de steen soort maar loopt snel in de duizenden kilo's.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten