maandag 31 mei 2010

INKTVIS VANGEN EN DE HAVEN VAN SOUSSE. TUNESIË.
           INKTVISVANGEN 

  EN DE HAVEN VAN SOUSSE. 

                TUNESIË.

INKTVIS VANGEN.


Op de kade lagen opgestapelde nieuwe kruiken en ook deze stapel kruiken die onderling met een touw aan elkaar verbonden zijn. In El-Djem was in een mozaïek op de vloer de rand geheel afgewerkt met kruiken die onderling met elkaar verbonden waren door een touw. Gewoon versiering? Nee!
Met deze kruiken worden inktvissen gevangen door de vissers.
Voor het invallen van de avond laten de vissers een lange lijn van deze kruiken op de zeebodem zakken. Nu zoekt de inktvis bij het ondergaan van de zon ook een plaatsje om te overnachten en vindt zo'n kruik daar wel geschikt voor.Hij of zij rolt zich lekker op in zo'n kruik.
Voor het opgaan van de zon en voordat de inktvis zijn nachtelijk onderkomen zal verlaten halen de vissers de lijn met de kruiken aan boord en daarbij hun vangst aan inktvissen. Het is dus een manier van vangst dat de Romeinen reeds kenden en anno 2000 nog steeds wordt toegepast.


HAVEN VAN SOUSSE.Zo dit was even enige uurtjes frisse zeelucht opsnuiven, bootjes kijken op het water, netten op de kade en de reparatie ervan, even een klein scheepswerfje bezoeken, gewoon samen te zijn met hen die leven van de zee, maar een hard bestaan lijden.


1 opmerking:

  1. interessant hoor. Vandaag weer wat geleerd. (Ik was op zoek naar een plaatje van een inktvis op Google)

    BeantwoordenVerwijderen