SBEITLA - SUFETULA. (2)
TUNESIË.
Het ruïneveld van Sbeitla, ver van de grote routes in het westen, werd pas relatief laat ontdekt.
De opgravingen van de belangrijke christelijke monumenten begon in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en gaan nog steeds door. Sbeitla is belangrijk omdat er historische monumenten uit de heidense Romeinse en christelijk Romeinse tijd naast elkaar staan. Men gaat ervan uit dat al in de 1e eeuw n.Chr. de eerste christenen zich hier vestigden en kerken bouwden. Dit blijkt uit beschrijvingen van de in 220 in Carthago gestorven christelijke-Latijnse dichter Tertullianus.
Uit de christelijke tijd ten tenminste zeven gewijde plaatsen uit de 4e en 5de eeuw bewaard gebleven, waaronder de kapel van Jucundus, de kerk van bisschop Bellator en de basiliek van de heilige Silvanus en Furtunatus.
De enorme boog van Diocletianus aan het einde van de opgraving is al van veraf zichtbaar. Belangrijker voor de archeologie is het Capitool in het forum, bestaande uit drie goed bewaard gebleven tempels gewijd aan de goden Minerva, Jupiter en Juno. Deze driedeling van een Capitool (in plaats van de klassieke tempel met drie ruimtes, de 'cellae') geldt als meest bijzondere zeldzaamheid in het kader van de Romeinse gewijde plaatsen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten