zondag 23 mei 2010

DOUGGA. TUNESIË.
DOUGGA. TUNESIË.

ZAGHOUAN - DOUGGA.


De weg van Zaghouan naar Dougga liep door een afwisselend landschap. Dougga ligt voor het Téboursoukgebergte en in waarschijnlijk het belangrijkste en best bewaard gebleven ruïnecomplex van Tunesië.
De plaatsnaam is afgeleid van het Berberse woord 'Thugga' dat park betekend. In de 2de eeuw werd de stad onder Massinissa een residentie voor de Berberprinsen, die een verbond hadden met Rome tegen Carthago. Uit die tijd voor de Romeinen zijn slechts weinig ruïnes bewaard gebleven: zuilen kapitelen uit een in 140 v.Chr. ter ere van Massinissa gebouwde tempel. 
Onder de tempel van Sarturnus vond men een heiligdom dat was gewijd aan de Fenicische god Baal. Het meest opvallende bouwwerk in Dougga is het Numidische grafmonument van de Berberprins Ateban. Het monument dateert uit de 3e eeuw v.Chr.


Het drie verdiepingen tellende mausoleum werd in 1842 verwoest door een Engelse consul om een inscriptie in het Punische en Libische schrift te verwerven om naar Londen te sturen. De graftombe werd in 1910 weer in oorspronkelijke staat herbouwd.Geen opmerkingen:

Een reactie posten