dinsdag 11 mei 2010

HET HADRIANUS AQUADUCT. TUNESIË.



     HADRIANUS AQUADUCT. 

                    TUNESIË.






Na onze aankomst op het vliegveld van Tunis vertrokken we naar ons hotel in Hammamet voor onze eerste overnachting in Tunesië. Op weg naar Hammamet werd er even van de vaste route afgeweken voor een kort bezoek aan de resten van wat eens een enorm aquaduct was.

HET HADRIANUS AQUADUCT.


Het Hadrianus aquaduct is wel het grootste dat ooit door de Romeinen werd gebouwd. Soms wordt er naar verwezen als het 8e wereldwonder van de oudheid.
Het aquaduct werd in 130 n.Chr. gebouwd en in 200 verder uitgebreid. De totale lengte ervan bedraagt 132 km. Op een bepaald ogenblik vervoerde het bouwwerk liefst 50 miljoen liter water per dag naar de toen Romeinse stad Carthago, die op dat tijdstip met zowat 500.000 inwoners de 3e grootste stad ter wereld was.



Het aquaduct is een bouwwerk van Keizer Hadrianus. Technisch was het uniek omdat het water over de gehele lengte werd vervoerd dankzij de zwaartekracht. Vanaf de bron aan de voet van de berg Zaghouan vloeide het water de eerste 6 km. relatief snel naar beneden (23 meter per kilometer). Daarna was de helling minder steil.
Om de hellingshoek te behouden moesten de Romeinse ingenieurs de hoogte van het aquaduct voortdurend aanpassen aan de golvingen in het landschap. Hoe lager de oppervlakte van het terrein, hoe hoger het aquaduct moest worden (tot een maximum hoogte van 20 meter), en omgekeerd daar waar het grondoppervlak hoger gelegen was.



Eens in Carthago aangekomen werd het water opgevangen in een reservoir met een capaciteit van 30 miljoen liter.
In een latere aflevering kom ik nog terug op dit onderwerp.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten