zaterdag 22 mei 2010

ROMEINSE WATERWERKEN. TUNESIË.

ROMEINSE WATERWERKEN. 

                TUNESIË.

Het NYMPHEUM - Het aquaduct van HADRIANUS - Cisternen van CARTHAGO.

Het Nympheum op de berghelling van de Zaghouan in het begin van een enorm watervoorzieningswerk door de Romeinen gebouwd om de toen bestaande stad Carthago van water te voorzien. Water is leven, dus werd aan het begin, waar het water uit de bergbronnen werd opgevangen via tunnels, een tempel gebouwd.Diverse borden geven een idee hoe het er in die tijd uitgezien moet hebben. Men is nu nog steeds bezig met de renovatie van het tempelcomplex en het uitgraven van uode toevoer tunnels.

Het water werd verder afgevoerd via het enorme aquaduct van Hadrianus (zie artikel Hadrianus aquaduct.Tunesië).Eenmaal bij de stad Carthago aangekomen, werd het water opgevangen in een enorm met de hand gemetselde waterreservoirs met een gezamenlijke capaciteit van 30 miljoen liter, de Cisternen van La Malga.
Deze reservoirs geheel uit bakstenen opgebouwd hebben een diameter van 7 meter. Boven in zitten, net als in het overdekte gedeelte van het aquaduct, mangaten. Deze gaten dienen om mankracht te laten afdalen om de ruimten te reinigen van bezinksel en tevens als ontluchting.Deze enorme waterreservoirs zijn officieel nog niet toegankelijk voor het publiek i.v.m. de restauratiewerkzaamheden. Maar dank zij onze gids, Lodfi, die een praatje maakte met de uitvoerder, waren we in de gelegenheid toch wat opnamen te maken. (Zie verslag Carthago.)

Het is een drinkwatervoorziening project geweest wat qua bouwkunst ,afstand en wiskundigekennis in zijn geheel nog niet geëvenaard is heden ten dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten