woensdag 12 mei 2010

SBEITLA - SUFETULA. TUNESIË. (1)
SBEITLA - SUFETULA. (1)

TUNESIË.
Klik met de linkermuisknop op de afbeelding om deze 360 graden opname vergroot te bekijken)

SBEITLA - SUFETULA.

Keizer Vespasianus en zijn zonen moedigden tussen 167 en 169 n.Chr. de vestiging van kolonisten aan. Uit in de stad gevonden inscripties blijkt dat de bevolkingspolitiek succesvol was in de 2e eeuw. Vooral de olijfolieindustrie zorgde er voor welvaart. Het klimaat rond Sbeitla is ideaal voor het verbouwen van de olijven. In de stad zijn resten van olijfpersen gevonden die hier op wijzen. De toegenomen welvaart maakte de bouw van het forum en andere belangrijke gebouwen mogelijk.
In de nadagen van het keizerrijk zette ook de neergang van deze stad in. De Vandalen (Een oost-Germans nomadisch volk dat tijdens de Grote volksverhuizing een belangrijke rol heeft gespeeld en in 455 Rome hebben geplunderd.) onder leiding van hun koning Geiserik veroverden Noord-West Afrika in 430 n.Chr. en namen ook Sufetula in. Sporen van hun aanwezigheid zijn in de ruïnes terug te vinden.Door de komst van de Byzantijnen in 534 begon een nieuwe periode van voorspoed.
De Byzantijnse prefect Creorius verplaatste de hoofdstad van de provincie van Carthago naar Sufetula en verklaarde zich onafhankelijk van Byzantium.
In 647 werd de stad door de Arabieren aangevallen en verwoest, het merendeel van de bevolking kwam hierbij om, daarmee eindigde de geschiedenis van de Stad Sbeitla die de Romeinen de Libische naam Sufetula gaven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten