maandag 10 mei 2010

WIE WAS HANNIBAL BARKAS.WIE WAS HANNIBAL BARKAS? 

                   TUNESIË.HANNIBAL BARKAS.


Wie was Hannibal ? We hebben vroeger allemaal op school eens geleerd, dat hij met zijn leger en olifanten de Alpen overstak, maar nooit dat hij uit Tunesië kwam.
Dit biljet van 5 dinar kwam ik toevallig tegen en is intussen vervangen voor een muntstuk.
Zodoende de belangstelling voor Hannibal.

Hannibal Barkas was een Carthaagse generaal en de zoon van Hamilcar Barkas, eveneens een Carthaags leger aanvoerder. Hij leefde van 247 v.Chr. tot 183 v.Chr.
Hannibal was een briljant generaal en grote tegenstander van de Romeinen in de Tweede Punische oorlog. Zijn geniale tactiek leverde hem veel bewondering op van latere legeraanvoerders zoals Napoleon en de hertog van Wellington. Tijdens de Tweede Punische oorlog trok hij met zijn leger vanuit Iberia (Spanje) naar Italië over de Pyreneeën, de Rhone en de Alpen.

 In Italië behaalde hij veel overwinningen, maar kon of wilde Rome zelf niet belegeren. Na 16 jaar omzwervingen in Zuid-Italië werd hij onverrichter zake teruggeroepen naar Charthago, waar de Romeinen inmiddels een acute bedreiging vormden, en werd in de Slag bij Zama Regia verslagen in 202 v.Chr. Zama lag zo'n 150 kilometer ten zuiden van Carthago. Na de oorlog was Hannibal korte tijd als burgelijk bestuurder werkzaam in Carthago en stimuleerde de landbouw. Helaas had hij veel vijanden bij de aristocratische families welke de Romeinen verzochten om zijn uitlevering te vragen. Rome verlangde zijn uitlevering en Hannibal vluchtte in 195 v.Chr. naar het hof van de ambitieuze koning Antiochus III van Syrië en trachtte te vergeefs deze vorst te bewegen ten strijde te trekken.

Vervolgens trok hij naar de koning van Bithynië (Klein-Azië) Prusias, waar hij na ontdekt te zijn door de spionnen van Rome zelfmoord pleegde door gif in te nemen om uitlevering aan Rome te voorkomen en daar een martel dood te sterven.
De stad Charthago werd in 149-146 v.Chr. in de derde Punische oorlog door de Romeinen onder Publius Cornelius Scipio verwoest. Tunesië werd een provincie van het Romeinse Rijk.


8 opmerkingen:

 1. Ik vond het een leuk verhaal. Ik moest voor school een verslag schrijven over Hannibal Barkas en ik heb hier veel informatie van gehaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het voor school erg nuttig, want ik moest een verhaal schrijven over Hannibal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het is erg handig omdat ik nu weet wat ik over hannibal moet schrijven voor mijn geschiedenis werkstuk Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het interessante van Hannibal is dat het een legende is die waar gebeurd is. In de Alpen is een plek waar een tempel of een ambassadeurschap ligt gewijd aan Hannibal.
  Het grappige is dat ze swastika symbolen hebben gebruikt om deze plek , laag voor laag te bouwen tegen de berg op. Hitler heeft in voor de 2e wereldoorlog ook deze plek gevonden. En heeft het swastika symbool gebruikt voor zijn Nazi-vlag, niet wetende wat het werkelijke symbool inhield (schijnbaar).
  Dat geeft weer een interessante vraag , want van Hitler wisten we dat hij verzot was op de zogenoemde "Spear of Destiny". Dat is een legendarisch wapen waarmee , werd later gezegd , Jezus is gestoken.
  Elke grote koning in die tijd heeft er door de eeuwen heen een stukje bijgezet. Nou is het zo dat Hannibal ook zo'n soortgelijk wapen had. De tand van Buddha genaamd. Ik moet eerlijk zeggen dat deze heel erg lijkt op de Spear of Destiny. Degene die dat in zijn bezit heeft zou onoverwinnelijk zijn.

  In ieder geval is heel zeker dat Hannibal daadwerkelijk met zijn olifanten door de Alpen is getrokken.
  Ik heb een foto van de plek, waar trouwens ook een oud schilderij van is die daar op gebaseerd is. Het origineel dat gemaakt is op een berg ten grote van een berg met grotten , is vele malen mooier.
  Waar je ziet dat Hannibal op zijn Olifant zit en zijn hand houd als een slurf. Hij houdt zijn hand boven andere olifanten die hun slurven allemaal gebundeld hebben , zoals je doet met een pact.

  Als laatste wordt er gezegd dat hij begraven zou zijn in het hedendaagse Turkije. Ik ben op dit moment bezig met een plek waaruit blijkt dat het misschien echt waar is.

  Hoe ze dit allemaal precies gemaakt hebben zou ik niet direct weten omdat het geometrisch allemaal erg precies ia en omdat het allemaal geweldige kunstwerken zijn die door de millennia heen versleten zijn geraakt.
  Maar de techniek is , dat als je de bergen op een papier overtrekt , dat je dan weer het ware aangezicht kan terug toveren en kan zien hoe het er werkelijk uit heeft gezien. Dat is trouwens wel veel werk maar het is de moeite waard.

  Groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor de info hier kan ik mijn verslag nog meer uitbreiden!!

   Verwijderen
 5. ik vind het heel fijn dat iedereen zo meedenkt

  BeantwoordenVerwijderen