maandag 31 mei 2010

MONASTIR - RIBAT. TUNESIË.


      MONASTIR - RIBAT. 

              TUNESIË.
MONASTIR.


MONASTIR de geboorte stad en laatste rustplaats van de stichter van de republiek Tunesië, Habib Bourguiba, een stad die hij altijd heeft gesteund.

De oorsprong van de stad gaat terug tot de Punische tijd. Onder de naam Ruspina had Caesar hier een steunpunt voor zijn Afrikaanse veldtochten.
De Aghlagiden die in Kairouan gevestigd waren, bouwden de Ribat, de vesting van Monastir, en een van de oudste islamitische bouwwerken. Ze werd gebruikt om de kust te verdedigen regen de christelijke kruistochten.Deze vesting is een van de grootste van zijn soort en beheerst het stadsbeeld van Monastir. Hij werd in de loop der jaren steeds verder uitgebreid, veranderd en onlangs gerenoveerd. De plekken die intussen zijn gerestaureerd zijn weliswaar ook met het ongeoefende oog te herkennen, maar vallen door het gebruik van dezelfde bouwmaterialen niet op in het geheel.Je komt de vesting binnen door een kleine zijpoort en je staat gelijk op een enorme binnenplaats. Hier worden nu ook veel festivals gehouden. De cellen van de ridders en de vuurtoren (nador), bereikt men via een aantal trappen tegen de binnenmuur. Op het plein ernaast bevinden zich de woonvertrekken van de vrouwelijke monnik soldaten. De oude gebedszaal van de ridders op de 1e verdieping in nu ingericht als een museum. Vanuit de toren heb je een mooi uitzicht over de kust van Monastir, de begraafplaats en in de verte het mausoleum van Bourguiba.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten