donderdag 20 mei 2010

EL-DJEM AMFITHEATER. TUNESIË.
AMFITHEATER VAN EL-DJEM. 

                 TUNESIË.
EL-DJEM.

Het Amphitheater van El-Djem, ook bekend als het Colosseum van Thysdrus, is een Romeins amfitheater. Het is naar grootte het derde Romeinse amfitheater ter wereld na het Colosseum in Rome en het amfitheater van Capua.
Op de plaats van het huidige El-Djem lag in de oudheid de stad Thysdrus. De bewoners waren zeer welvarend en hadden al een ouder amfitheater in de stad dat ze te klein vonden. Hiervan zijn nog resten te vinden.Rond 238 werd het nieuwe amfitheater gebouwd in opdracht van de in Libië geboren proconsul van de provincie Africa Gordianus, die later dat jaar voor korte tijd keizer Septimus Severus zou worden.


Het heeft in totaal 35.000 zitplaatsen. Het gehele theater heeft een omvang van 427 meter. De arena meet 64,5 bij 38,8 meter. Onder de arena lopen twee tunnels met de magazijnen en de vertrekken voor de gladiatoren en de wilde dieren. Via luiken in de vloer konden de wilde beesten met liften de arena in gebracht worden. Delen van de watertanks en waterleidingen zijn nog intact. De afmetingen van de buitenring van het amfitheater zijn 148 bij 122 meter.Het geheel bleef tot aan het eind van de 17e eeuw redelijk in tact. Daarna braken lokale bewoners grote delen van de tribunes af om de stenen te kunnen hergebruiken bij de bouw van de stad El-Djem. Een deel van de ingestorte tribunes is gerestaureerd. Het geheel staat sinds 1979 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten