zondag 23 mei 2010

DOUGGA ROMEINSE RUÏNESTAD. TUNESIË.


  DOUGGA ROMEINSE RUÏNESTAD. 

                       TUNESIË.



Na de stichting van de nieuwe provincie Africa Nova in 46 v.Chr. op bevel van Caesar vestigden de beheerder van de keizerlijke domeinen en zijn administratieve gevolg zich in Thugga. Reizen van de Romeinse keizers naar Afrika, zoals die van Hadrianus in 128 n.Chr, waren de aanleiding voor het bouwen van tempels of triomfbogen. Een bijzonder welvarend tijdperk beleefde de stad onder de uit Libië afkomstige keizer Septimus Severus (193-211 n.Chr.) en zijn opvolgers aan het einde van de 2e en begin van de 3e eeuw n.Chr. Dougga werd een monumentale stad dank zij de gulheid van zijn bewoners. 



De goede staat van bewaring laat toe te zien hoe een klein stadje er uitzag met: twaalf tempels waarvan er drie verbouwd tot kerk in de 4e eeuw n.Chr., drie thermen, een nymphae, twee theaters, een circus, verschillende begraafplaatsen en mausoleums.



Het capitol is gebouwd van 166 tot 167 n.Chr. Het omvat een cella van 13 bij 14 meter waarin een 6 meter hoog beeld stond van Jupiter en twee beelden van Junon en Minerva.
Het portica voorzien van zes Corintische zuilen waarvan vier aan de voorgevel komt uit op een monumentale trap.



Een imposant bewijs van de Romeinse bouwkunst is het in 169 n.Chr. gebouwde amfitheater met 3500 plaatsen voor de bezoekers. Het theater heeft drie ingangen, een voor de inwoners, een voor de vreemdelingen, een koninklijke gasten en een voor de artiesten.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten