woensdag 12 mei 2010

GROTE MOSKEE VAN KAIROUAN. TUNESIË.



DE GROTE MOSKEE VAN KAIROUAN. 

                       TUNESIË.





De GROTE MOSKEE of de SIDI OQBA MOSKEE.

Deze moskee werd in 671 gebouwd door de stichter van de stad Kairouan,Sidi Okba, maar kreeg haar huidige uiterlijk pas onder Ziyadat Allah in 836, onder de Aghlabiden, welke het geheel verder verfraaiden met een koepel boven het gebedsgedeelte. We betreden de binnenplaats (waar de bezoekers alleen mogen komen) via de fraaie Lalla Rihana poort, met een geribde koepel en een hoefijzer vormige poort die rust op Corintische zuilen.
Vanaf de binnenplaats, die omringt is met een zuilengalerij, geven zware cederhouten fraai bewerkte deuren toegang tot de gebedsruimte. Het is vrij om naar binnen te kijken en opnamen te maken. In de gebedsruimte is vooral de rangschikking van de qua kleur verschillende zuilen fascinerend, een bewijs dat de Arabische ingenieurs uitstekende wiskundigen waren. Of je nu rechtuit, naar rechts of naar links kijkt, altijd heb je een rechte zuilenrij voor je. De gehele ruimte is verdeeld in 17 schepen. De vloer en de onderzijde van de zuilen zijn bedekt met rieten matten. De vloermatten zijn weer bedekt met prachtige lokale tapijten. Aan het plafond hangen prachtige kroonluchters.



Het gehele complex van de moskee is 195 bij 80 meter. De vierkante minaret heeft een hoogte van 35 meter. In het midden van de binnenplaats ligt een zeer aparte steen voor het opvangen van regenwater.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten