woensdag 12 mei 2010

BARBIER MOSKEE - KAIROUAN . TUNESIË.



BARBIER MOSKEE - KAIROUAN.

                       TUNESIË.






De BARBIER MOSKEE zo genoemd naar Abu Zam'a al Balawi, metgezel en barbier van de profeet. Over de naam van de moskee gaat het volgende verhaal: "Abu Zam'a al Balawi was een gezel van de profeet Mohammed en tevens de kapper van de profeet. Balawi kon drie haren van de profeet bemachtigen en naaide deze in zijn kleed. Later nam hij deel aan de verovering van Noord-Afrika en kwam zodoende in Kairouan terecht. Hij voerde hier niet alleen het beroep van kapper uit, maar voerde ook de besnijdenissen uit voor de jonge jongens. In Kairouan vond hij de dood in 654 bij een veldslag en werd er, met zijn kleed dat de drie haren van de profeet bevatte, begraven. Voor Abu de barbier werd een mausoleum gebouwd en veel later in 1620 werd de moskee (in een typisch Ottomaanse stijl) er door Sidi Sahad gebouwd". De muren van het eigenlijke, via de binnen
plaats te bereiken, grafmonument zijn bedekt met de mooiste faiences van heel Tunesië. Het deksel is voorzien van kostbare houtsoorten en is tevens prachtig beschilderd.



Heden wordt de moskee zowel door pelgrims als door studenten bezocht. Tevens laten veel families hier de besnijdenis van hun zonen uitvoeren.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten