maandag 10 mei 2010

TUNESIË EEN VERRASSEND LAND.
TUNESIË IS VERRASSEND LAND.

In de komende afleveringen neem ik u mee op een rondreis door Tunesië.

Na aankomst met het vliegtuig te Tunis reizen we naar Hammamet aan de kust en daarna het binnenland land in naar de plaatsen Kairouan en Tozeur in het zuiden vlak bij de grens met Algerijë, daarna weer oostwaarts naar Matmata, weer naar het noorden naar El Djem en Sousse aan de kust en hiervandaan richting het noordwesten naar de plaats Dougga om uiteindelijk weer in Tunis aan te komen. Na deze rondreis verbleven we nog enige dagen in Sousse om ook hier weer de omgeving en de stad verder te verkennen.

Tunesië is een republiek in Noord-Afrika grenzend aan de landen Algerije, Libië en de Middellandse zee. De hoofdstad van het land is Tunis. De provincies dragen de zelfde naam als de hoofdstad van deze provincies. Het landschap is zeer afwisselend van karakter.

Het land kent 10 miljoen inwoners, waarvan 1 miljoen in het buitenland woont en werkt. Het grootste deel in Frankrijk en daarna Duitsland. De totale oppervlakte van het land is 163.610 km².
Onderwijs is zowel voor jongens als voor meisjes 9 jaar verplicht en gratis om het a-alfabetisme te bestrijden.
Verplichte talen zijn het Frans en het Arabisch.
Vrouwen en mannen hebben gelijke rechten.
Religie is de islam (98% en de staatsgodsdienst) christendom 1 a 2,5 % en Jodendom kleiner dan 1%.
Sinds 1984 is het dragen van een hoofddoek in openbare gebouwen verboden.
Uit economisch oogpunt is de zondag de officiële vrije dag. De vrijdagmiddag en de zaterdagmiddag zijn ook vrij.
De bevolking bestaat etnisch gezien voor het grootste deel uit Berbers; waarvan velen zich hiervan niet meer bewust zijn en zichzelf als Arabieren beschouwen.
De kust provincies zijn de tuinen van het land. Veel olijfboomgaarden, dadelpalm plantages en groenten- en fruitteelt. Het land heeft een zeer goed berijdbaar en onderhouden wegennet. Overal is nog duidelijk de invloed van de Franse koloniale tijd te vinden. Zoals groene parken en straten afgezet met bomen en bloeiende planten.
Motto onder het wapen van het land; VRIJHEID, ORDE, GERECHTIGHEID.Geen opmerkingen:

Een reactie posten