woensdag 19 mei 2010

MATMATA. TUNESIË.


MATMATA. TUNESIË.Matmata moet je vanuit de lucht bekijken want dan krijg je pas een goede indruk van de enorme platte kegelvormige bergen met de gaten en erin de holwoningen. Een wonderlijke wereld met brede dalen en smalle valleien. Matmata is het bekendste dorp in deze streek.

Het bestond oorspronkelijk slechts uit enkele marabouts (islamitische religieus leider/leraar) boven de bewoners van ongeveer 700 ondergrondse huizen.


Een groot deel van deze woningen staat nu leeg daar de bewoners zijn vertrokken naar Matama Nouvelle. Er zijn nog enkele families die nog in de traditionele, in de klei uitgegraven, holwoningen leven.


Via een schacht bereik je het middelpunt van de krater waar omheen de woningen liggen. De krater is een soort binnenplaats met een tuintje en of een waterput. De kamers zijn meestal te bereiken via een kleine trap. het zijn donkere ruimtes die een beetje op een doodlopend tunneltje lijken, maar aangenaam koel zijn in de hete zomers.
De bovenste kamers zijn te bereiken via een klimtouw wat langs de wand hangt. In deze kamers wordt meestal proviand bewaard zodat de dieren er niet bij kunnen komen.


(De kleine jongen, Ali,  uit Matmata genietend van een mini Mars die hij van ons kreeg.)

BEZOEK AAN EEN WONING.

Even weg van de toeristische drukte bezochten we een familie die nog in de traditionele holwoning leeft. We troffen het echtpaar en de jongste zoon Ali thuis. De vader van Ali werkt normaal als bakker in Gabés. Glazen werden vol geschonken met muntthee en er werd zelfs gebakken ongerezen brood met olijfolie geserveerd. Moeder de vrouw gaf een demonstratie hoe eerst de gerst tot meel te malen tussen twee halfronde stenen, waarvan de bovenste met de hand wordt rondgedraaid. Al met al zwaar werk.
We gaven de oudjes een kleine bijdrage voor de opleiding van Ali die zelf wat kleine Mars reepjes kreeg, die verdwenen als sneeuw voor de zon.'STAR WARS' EN MATMATA.

Enkele van deze holwoningen in Matmata zijn  het decor geweest voor de opnemen van deze film. Zo veranderde Matmata van een volledig onbekend dorp tot iets op de wereldkaart en het toerisme liep dan ook fors toe.
Trots heeft de bevolking dan ook op een berghelling met enorm grote betonnen letter MATMATA vermeld, net zoals HOLLYWOOD in Californië USA.
In de gebruikte holwoningen zijn nog attributen van de opnames achter gebleven.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten