woensdag 19 mei 2010

MATMATA. (23)


Matmata moet je vanuit de lucht bekijken want dan krijg je pas een goede indruk van de enorme platte kegelvormige bergen met de gaten en erin de holwoningen. Een wonderlijke wereld met brede dalen en smalle valeien. Matmata is het bekendste dorp in deze streek.

Het bestond oorspronkelijk slechts uit enkele marabouts (islamitische religieus leider/leraar) boven de bewoners van ongeveer 700 ondergrondse huizen.

Een groot deel van deze woningen staat nu leeg daar de bewoners zijn vertrokken naar Matama Nouvelle. Er zijn nog enkele families die nog in de traditionele, in de klei uitgegraven, holwoningen leven.

Via een schacht bereik je het middelpunt van de krater waar omheen de woningen liggen. De krater is een soort binnenplaats met een tuintje en/of een waterput. De kamers zijn meestal te bereiken via een kleine trap. het zijn donkere ruimtes die een beetje op een doodlopend tunneltje lijken, maar aangenaam koel zijn in de hete zomers.

De bovenste kamers zijn te bereiken via een klimtouw wat langs de wand hangt. In deze kamers wordt meestal proviand bewaard zodat de dieren er niet bij kunnen komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen