dinsdag 1 juni 2010

SOUK en KALAOUT EL-KOUBBA. (9)

Het blijft een aardig tijdverdrijf het wandelen door de souk. In de ochtend is het er nog rustig en kan je op je gemak alles bekijken zonder in het gedrang te komen van de touristen.


Zo kwam ik dan ook terecht bij een klein museum Kalaout el-Koubba. Het gebouw dateerd uit de 11de of 12de eeuw en werd gebouwd volgens de Fatimiden architectonische stijl. Zowel het exintrieur en intrieur zijn aantrekkelijk. Opvallend is de vorm van de koepel met zijn zigzag gevormde fluiten. Het is de enige in zijn soort op het Afrikaanse continent. De binnenruimte onder de koepel heeft een geweldig mooie akoestiek. De musea ruimte geeft het leven weer zoals dat tijdens de Ottomaanse tijd was in Sousse.


Op de afbeeldingen zie je achter eenvolgend de volgende voorstellingen: (1) De hoofdingang, (2) Het weven van stoffen, (3) Het bereiden van olijfolie, (4) Een winkel, (5) een stoffen verkoper, (6) Een goudhandelaar, (7) De kapper, (8) De notaris, (9) Het café, (10) Een woonkamer, (11) Een keuken, (12) De bruidskamer. (13) De bruid, (14) Het bruidsmeisje, (15) Huwelijkkleding, (16) Bruidsinkopen, (17) Ingang van de woning, (18) Ruimte onder de koepel, (19) Luik in de wand, (20) Opslagruimte, (21) De koepel van binnen gezien, (22) De koepel van buiten, (23) Het gebouw van buiten, (24) Schelp vormige nis in de wand.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen