zaterdag 4 december 2021

NATIONAL LINE. (GB)

 

VAART OP DE ZUIDELIJKE STATEN

                 VOOR KATOEN.



NATIONAL LINE.



De National Line, formeel de National Steam Navigation Company genoemd, was een Britse vracht - en passagierslijn aan het einde van de 19e eeuw stoomschepen exploiteerde in de Noord-Atlantische Oceaan.





Het bedrijf werd opgericht in 1863, met de bedoeling om de zuidelijke staten van Amerika te dienen toen bleek dat de Confederatie de Burgeroorlog zou winnen en zich zou afscheiden, aangezien de Geconfedereerde staten een aanzienlijke katoenhandel met Groot Brittannië hadden.
 Na de overwinning van de Union veranderde National snel van koers en concentreerde zich op het vervoeren van passagiers en vracht uit de lagere klasse op de traditionele Atlantische route naar New York City, aanvankelijk vanuit Liverpool en later ook vanuit Londen.

                                        ( Het stoomschip Egypt.)

De lijn was een lange tijd succesvol, betaalde een dividend van 120.000 Britse pond in 1869 en breidde haar vloot uit tot twaalf schepen in 1871.

Tegen het einde van de 19e eeuw waren de zaken echter afgenomen en in 1892 stopte de lijn met de reguliere dienst op New York.



National Line werd later gekocht door de Atlantic Transport Line en exploiteerde tot in het laatste daal van haar bestaan vrachtdiensten totdat het werd geliquideerd in 1914.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten