donderdag 30 december 2021

KHEDIVIAL MAIL STEAMSHIP COMPANY . (EGYPTE)

 


REDERIJ MET DRIE VLAGGEN.



KHEDIVIAL MAIL STEAMSHIP COMPANY.

De Khedivial Mail Steamship Company was een rederij die schepen bestuurde vanuit Alexandrië.
De exacte datum van oprichting is niet bekend maar ligt vermoedelijk in de tweede helft van de 19e eeuw.

Het bedrijf is ontstaan uit de Medjidieh, een stoomschiprederij dat opereerde in de Rode Zee en de Middellandse Zee, opgericht door Said Pasha, de vierde zoon van Muhammad Ali Pasha, en was Franstalig opgeleid in Parijs en was gouverneur over Egypte en Sudan van 1854 tot 1863. Hij was officieel trouw aan de Ottomaanse sultan. 
De Medjidieh werd ook wel de Egyptian Steam Navigation Company genoemd en faalde al snel onder leiding van Said Pasha.
Zijn opvolger, Ismail Pasha, herstartte de onderneming in mei 1863 in de hoop een koopvaardijvloot te creëren voor de moderniserende Egyptische natie. Nadat hij in de schulden was geraakt, gebruikte Ismail het bedrijf als hefboom om controle te krijgen over en te fuseren met de Egyptian Commercial and Trading Company, een Europese handelsonderneming gevestigd in Egypte, om een speler te worden op de Europese financiële markten. De onderneming was geen succes en de fusie kwam nooit tot stand.








Het bedrijf werd in 1898 omgedoopt tot de Khedivial Mail Steamship Company en voer onder Britse vlag, als onderdeel van de Peninsular and Oriëntal  Steam Navigation Company.
Het bleef actief en breidde zich uit tot ver in de eerste helft van de jaren 1900, en nam later scheepvaartroutes over die haar schepen naar de verenigde Staten zouden brengen.
Hoewel de rederij traditioneel haar schepen liet varen naar havens in Egypte, het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije), Syrië en andere havens aan de oostkant van de Middellandse Zee.





In 1936 veranderde het bedrijf haar naam opnieuw in de Pharonic Mail Line en werd uiteindelijk in 1961 door de Egyptische regering genationaliseerd en verkreeg de naam United Arab Maritieme Company.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten