dinsdag 21 december 2021

COMPAGNIE AFRICAINE d' ARMEMENT. (FRANKRIJK)

 


EEN KORT BESTAAN BESCHOREN.



COMPAGNIE AFRICAINE d'ARMEMENT.

De Compagnie Africaine d'Arnement (CAA) werd in april 1920 opgericht op initiatief van Henri Desprez, een brug- en wegenbouwkundige en door de Compagnie Auxiliaire de Navigation, groep Saint-Gobain en de bank Verne.
Desprez bekleedde voor 1920 de functies van administrateur binnen de Afrikaanse wapencompagnie en de maritieme afdeling.
De CAA exploiteerde vier vrachtschepen, die erts en kolen vervoerde tussen Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika. het bedrijf leed zwaar onder de economische crisis, zodat het geen scheepvaartactiviteit meer had.
In maart 1924 nam CAN deel aan de oprichting van de Franse Oliemaatschappij, het latere Total, waarvan Desprez de beheerder was. Ondanks de hoop van laatst genoemde krijgt CAN te maken met een interne concurrent in de persoon van de marine-oliemaatschappij.

In 1927 werd vastgesteld dat de CAN in vijf jaar acht nieuwe olieankers had gekocht of gebouwd met een totaal tonnage van 73.600 ton draagvermogen, wat neerkomt op meer dan een derde van het totale tonnage van de Franse olietankers.

In 1934 werd de scheepvaart hervat, met de tanker Mérope die olie vervoerde tussen Europa en Zuid-Amerika. De CAA, die in 1947 een Amerikaanse tanker kreeg, hervatte haar activiteiten en verhuisde naar het oostelijke deel van de Middellandse Zee en de Perzische Golf. 

(De Fabiola, tanker van 50.474 dwt gebouwd  bij de ACF werf in Duinkerken.)


Tijdens de eerste oliecrisis in 1973 kocht Total de Afrikaanse wapenmaatschappij (CAA), de hulpnavigatiemaatschappij (CAN) en de marine petroleummaatschappij (CNP).


In 1978 een jaar voor de tweede oliecrisis, leidde de fusie van Total en de drie overgenomen bedrijven tot de oprichting van Total French Navigation Compagny (TCFN). In 1992 verdween de TCFN uit het handelsregister.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten