dinsdag 18 maart 2014

VLAGGEN EN WAPENS VAN NEDERLANDSE PROVINCIES. (ZUID-HOLLAND.)

PROVINCIE ZUID-HOLLAND.

De provincie Zuid-Holland ligt in het westen van Nederland en wordt begrensd in het westen door de Noordzee, in het noorden door de provincie Noord-Holland, in het oosten door de provincie Utrecht en Gelderland en in het zuiden door de provincies Noord-Brabant en Zeeland.
De provincie heeft een oppervlakte van 3403 km². Deze oppervlakte is in de afgelopen jaren toegenomen door het uitbreiden van het havengebied op de Maasvlakten 1 en 2. De oorspronkelijke Zuid-Hollandse eilanden: Rozenburg, IJselmonde, Voorne-Putten, Hoekse-Waard en Goeree-Overvlakkee zijn heden ten dagen door dammen met elkaar verbonden, door de Deltawerken

De hoofdstad van de provincie is Den Haag, in deze stad is ook de residentie stad van Nederland. Men spreekt ook wel over de Randstad. 

De huidige vlag werd door de Gedeputeerde Staten op 15 oktober 1985 voorgesteld, waarna de Provinciale Staten er op 24 oktober mee in stemden dat de vlag op 1 januari 1986 de officiƫle vlag van de provincie zou zijn.
De vlag geeft de symboliek weer van de geschiedenis van de provincie. De vlag lijkt sterk op het vlaggendoek van de graven van het Graafschap Holland sinds de kruistochten.
De vlag komt ook voor in het wapenschild van Zuid-Holland.
De kleuren geel en rood zijn de historische Hollandse kleuren en zijn ook terug te vinden in de vlag van de provincie Noord-Holland.De huidige vlag van Zuid-Holland is de tweede vlag van de provincie.
Vanaf 22 juni 1948 voerde de provincie een vlag met drie horizontale banen met de kleuren geel-rood-geel.
Deze vlag deed dienst van 1948 tot 1985.                                                 ( Het wapen van de provincie Zuid-Holland.)

Het wapen is een aangepaste versie van een wapen, dat sinds 1198 in gebruik was voor het gebied van de huidige provincies Noord- en Zuid-Holland. Het is begonnen als een wapen van de Graven van Holland, wat is overgenomen door alle bestuurders van het latere Noord- en Zuid-Holland. In 1907 heeft de in 1840 ontstane provincie Noord-Holland en eigen wapen, waarin het Hollandse wapen een belangrijke plaats heeft.
Koningin Juliana verleende het wapen van Zuid-Holland samen met de wapenspreuk bij Koninklijk Besluit op 30 december 1959 aan de provincie Zuid-Holland.

Het wapen wordt als volgt beschreven: Op een gouden schild een leeuw in het rood met een tong en nagels in de kleur azuur (blauw). Boeven het schild een kroon van vijf bladeren en vier parels. Aan weerszijden wordt het schild ondersteund door een rode leeuw met blauwe tong en nagels. Het schild en de leeuwen staan op een motto lint van goud met rode letters. De wapenspreuk luid: Vigilate Deo Confidentes ( Waakt, vertrouwd op God).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten