zondag 16 maart 2014

VLAGGEN EN WAPENS VAN NEDERLANDSE PROVINCIES. (DRENTHE.)

PROVINCIE DRENTHE.

De provincie Drenthe ligt in gesloten tussen; in het noorden de provincies Groningen en Friesland, het westen Friesland en Overijssel en in het oosten door Duitsland.
De gehele provincie heeft een oppervlakte van 2664 km².
De hoofdstad van de provincie is Assen. De kern van de provincie wordt gevormd door een plateau de Hondsrug. Tekenen van een eerste bewoning zijn de meer dan 1000 jaar v. Chr. oude hunnebedden en urnenvelden.


Drenthe was de eerste Nederlandse provincie met een officiƫle vlag. Deze werd vastgesteld op 19 februari 1947.
De vlag heeft drie gelijke witte horizontale banen gescheiden door twee gelijke rode banen.
In de middelste witte staan, drie rode sterren, een zwart kasteel en weer drie rode sterren.
De kleuren wit en rood, zijn de traditionele Saksische kleuren en tevens de kleuren van het aartsbisdom Utrecht.
Het aardbisdom had lange tijd het bestuur over Drenthe toen het gebied nog deel uitmaakte van het Oversticht.

De zes sterren symboliseren de zes dingspellen (rechtsgebieden); Zuiderveld, Oostermoer, Noordenveld, Rolde, Beilen en Diever. Tevens is de ster een verwijzing naar de Ster van Bethlehem, daar in het wapen Maria wordt afgebeeld.
De toren verwijst naar het Kasteel van Coevorden. Vanuit dit kasteel handhaafden de burggraven van Coevorden de wet namens de bisschop van Utrecht, dit ambt werd later overgenomen door de drosten die namens de bisschop regeerden.


                                                              ( Kasteel Coevorden.)


In het zegel van het Landschap Drenthe is de oorsprong van de afbeelding in het huidige wapen van de provincie terug te vinden. Het zegel dateert uit 1262.
                                                     ( Wapen van de provincie Drenthe.)

Het huidige wapen van de provincie Drenthe gaat teruh op de zegels die sinds de 13e eeuw door de landschap Drenthe gevoerd worden. De naam 'Landschap' komt voort uit de Middeleeuwse termen, terra, communitas, en universitas die gebruikt werden om Drenthe aan te duiden.
Het begrip 'Landschap Drenthe'bleef tot na de Middeleeuwen gehandhaafd en kreeg tijdens de Republiek der Nederlanden de naam een niet volwaardig gewest te zijn, daar Drenthe geen vertegenwoordigers had in de Staten generaal. Drenthe werd toen de benaming.
In 1830 werd ten onrechte een provinciaal wapen toegekend dat gebaseerd was op het zegel van het klooster van Assen, maar in 1972 werd het oude landschapwapen hersteld.
Op het wapenschild van goud staat afgebeeld: zittend op een gouden troon, Maria van natuurlijke kleur met een gouden kroon van drie lelies en gekleed in een rood gewaad waar overheen een blauwe mantel.
In haar rechterhand houdt zij een gouden scepter uitlopend in een lelie en op haar linkerknie zittend het kind Jezus in natuurlijke kleur en gekleed in een zilver gewaad.
Boven het wapenschild is een kroon met vijf bladeren en rood gevoerd, vier parels en drie diademen.
Het wapen wordt aan beide zijden vastgehouden door een gouden leeuw op een rechte ondergrond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten