zondag 6 maart 2011

ENKHUIZEN - HET ZUIDERZEE-OPENLUCHTMUSEUM. (1)                      ENKHUIZEN - 

                   HET ZUIDERZEE 

              OPENLUCHTMUSEUM

Reis je met de trein dan is het een klein half uurtje wandelen vanaf het station naar de ingang van het openluchtmuseum. Reis je met de auto volg dan de aanduidingen op de borden naar de parkeerplaats. Bij de parkeerplaats staat een gebouw waar je een parkeerkaart koopt en het toegangsbewijs voor het openluchtmuseum. Het toegangsbewijs is tevens geldig voor de vaart met de veerboot naar het openluchtmuseum.

Je begint je bezoek varend over het IJsselmeer en bekijkt eerst Enkhuizen vanaf het water.


De tijd van de Zuiderzee was voorgoed voorbij toen in 1923 de Afsluitdijk gereed kwam. Zuiderzee werd toen IJsselmeer.
Ook het karakter van de steden en de dorpen aan de kust, die afhankelijk waren van de visserij en de handel, zou een grote verandering ondergaan.


Om dit erfgoed te bewaren werd het openluchtmuseum opgericht, maar de realisatie ervan duurde ruim 50 jaar.


( Enkhuizen gezien vanaf het water met in het midden de Drommedaris de zuidelijke stadspoort)
Op het gebied van het openluchtmuseum zijn verschillende woningen, boerderijen, werkplaatsen, schuren en een kerkje samengebracht uit verschillende dorpen langs de oever van de voormalige Zuiderzee. De ligging is zo gekozen alsof het geheel altijd zo aan het water heeft gelegen.Vlak voor aankomst, bij het steiger van de veerboot, zie je vanuit de verte de drie torens liggen van de oude kalkovens die werden gebruikt om uit schelpen kalk te branden.


In een kleine haven liggen botters. Er hangen netten en fuiken te drogen en het ruikt er naar touw en teer. Je gaat al wandelend terug in de tijd, bij de stoomwasserij, de kapper, de slager, de kruidenier, de vatenmaker (kuiperij) en de zeilmakerij.


Achter een van de schuren kan je genieten van vers gerookte haring. Aan de kleine haven ligt een scheepswerfje en hangt de was te drogen in de frisse zeewind.

Als je na het bekijken van het openluchtmuseum nog tijd mocht overhebben, dan verlaat je het terrein (vergeet niet je kaartje te bewaren voor de terug vaart met de veerboot) en kan je nog een bezoek brengen aan het aan de overzijde van de straat gelegen Zuiderzee-museum of je wandelt op je gemak het oude stadsdeel van Enkhuizen in om van de fraaie oude gevels te genieten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten