dinsdag 29 maart 2011

KASTEELRUÏNE DE OUBORG. SWALMEN (L).KASTEEL RUÏNE DE OUBORG. 

                  SWALMEN.

DE OUBORG, ookwel NABORCH, werd vroeger "Huys tot Swalmen", "Huys Rathem"en "Aldenborg" genoemd.

                                                                      (Winter 2010)

De kasteel ruïne , een van de oudste van Nederland,ligt aan de oever van het riviertje de Swalm wat door het landschap meandert. Van het voormalige kasteel complex, wat vermoedelijk rond 1300 werd gebouwd, is slechts aanwezig een deel van de zuidwestelijke muur, een deel van de woontoren met keldergewelf en een rest van de traptoren. Het kasteel werd gebouwd door Seger Voskin van Swalmen, heer van Swalmen. Oorspronkelijk was het een rechthoekig gebouw van 25 bij 17 meter met op de zuidelijke hoek een donjon of woontoren. Door zijn langwerpige achthoekige vorm is deze donjon uniek in ons land.                                                                       (Mei 2014.)

Tegenover de woontoren lag een L-vormige woonvleugel aan een kleine binnenplaats, waar zich oorspronkelijk ook de ingang bevond. De muren hadden een dikte van 1,5 meter. Het kasteel is vermoedelijk in de 15e eeuw door brand verwoest. In 1916 zijn veel stenen van de ruïne gebruikt voor de restauratie van de kerk van Asselt. Er is nog een rest van een omgrachting, die vroeger gevoed werd door het riviertje de Swalm.
In de grond rondom de Ruïne liggen nog belangrijke archeologische resten, de fundamenten van het kasteel en de voorburcht.Geen opmerkingen:

Een reactie posten