maandag 14 maart 2011

HOORN. OOSTERPOORT EN KRUITTOREN. (8)


HOORN - DE OOSTERPOORT 

        EN KRUITTOREN.

DE OOSTERPOORT.
De Oosterpoort is de enig overgebleven stadspoort van Hoorn. De poort werd gebouwd in 1578 door Joost Janszoon Bilhamer. In 1601 werd er bovenop een huisje gebouwd. De poort ligt aan de , in 1577 gegraven, voormalige verdedigingsgracht de "Oosterpoortgracht'; nu de Draafsingel.


De houten brug die naar de poort leidde werd in 1763 vervangen door de huidige gemetselde boogbrug met smeedijzeren hekwerk. Deze poort verving de eerste Oosterpoort, die op kaarten uit 1426 en 1615 aanwezig is, en ongeveer 500 meter dichter bij de binnenstad stond, en in 1818 werd afgebroken. Deze oude poort is afgebeeld op de gevel van de middelste van de drie Bossuhuizen.
Tot 1950 was het voor alle verkeer van en naar Enkhuizen, de enige toegang tot de oostkant van de stad Hoorn. De stad had ook aan de westzijde een toegangspoort in het verleden.


                                               DE KRUITTOREN.

De Kruittoren of Mariatoren ligt op de voormalige stadswal welke hier nog de oorspronkelijke hoogte heeft. Het is een halfronde bakstenen verdedigingstoren in laatgotische stijl, uit 1508, die ooit deel uitmaakte van de stadsomwalling.
Op de wal stond ooit de stadsmuur, wat aan de zijden van de toren nog goed te zien door achtergebleven resten.
De toren dankte zijn naam aan het Mariaklooster, dat meebetaalde aan de verdediging van de stad.

De kelder van de toren heeft aan de zijkanten schietgaten voor kanonnen ter bescherming van de toenmalige stadsmuur. Op de begane grond zijn ook schietgaten te zien die het veld rond de toren moesten beschermen. Onder het dak zitten schietgleuven voor musketten.
In het begin van de vorige eeuw werd de kelder van de toren gebruikt als ijskelder en als opslagplaats voor vlees.Hoorn kent nog veel meer mooie plaatsen, gevels, poortjes. weeshuis en oude vrouwenhuis en hofjes waar de tijd stilstaat. Een stad waar het verleden en het heden zich weerspiegeld in het water. Het water dat de stad rijkdom bracht. Het is een stad om aangenaam in te wandelen, maar vergeet niet omhoog te kijken!.Geen opmerkingen:

Een reactie posten