dinsdag 8 maart 2011

ENKHUIZEN. DE MOOISTE PLEKJES ! (7)ENKHUIZEN - DE MOOISTE PLEKJES.                        HET MOOISTE PLEKJE VAN ENKHUIZEN.

Vanuit de Breestraat de ophaalbrug oversteken van de toegang naar de Oosterhaven en via de Wierdijk naar Eiland wandelen. Vanaf dit punt heb je een prachtig zicht op de Dromedaris, de ophaalbrug over de toegang naar de Oudehaven en de oude huisjes aan het Spui.                   (De achterzijde van de huisjes aan het Spui. De Voorzijde ligt aan de Bocht.)
Een van deze huisjes ( in het midden van de afbeelding en geel geschilderd) is over een 17e eeuwse sluis gebouwd. Het is het sluiswachtershuisje, waarin nu het Flessenscheepjesmuseum is gevestigd, met een schuifmechanisme om bij hoogwater van de toenmalige Zuiderzee de toegang naar de kanalen in de stad af te sluiten. Omgekeerd het overtollige hemelwater uit de kanalen te spuien bij laag tij naar zee.Het sluiswachtershuisje, het Flessenscheepjesmuseum, aan de Bocht heeft een zeer mooie voorgevel. Het is niet alleen kijken naar scheepjes in flessen en andere voorwerpen, maar een liefhebber kan er ook diverse kopen voor zijn verzameling.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten