maandag 14 maart 2011

HOORN. OOSTERKERK EN GEVELSTENEN. (7)HOORN - OOSTERKERK 

   EN GEVELSTENEN.


            DE OOSTERKERK.De Oosterkerk is de op één na oudste kerk in Hoorn. De kerk staat vlakbij het Havenkwartier en was van oudsher de kerk van schippers en vissers. In 1453 stond hier al een houten kapel, toegewijd aan Sint Anthonius. In 1483 werd de kapel afgebroken om in steen herbouwd te worden. Ook de Oosterkerk heeft een klok aan de gevel uit 1688, maar ook in de toren.

                                                   (De fraaie toren van de Oosterkerk.)


                                             ( Sint Anthonius met varken en Tau-teken.)

Het koor van de Oosterkerk in steen werd in 1519 opgetrokken. Spoedig daarna volgden het dwarspand en het tweebeuklige schip. De kerk is rijk aan historische bezienswaardigheden.
Tegenwoordig is de kerk een cultureel centrum.

GEVELSTENEN.

De stad Hoorn is rijk aan een scheepvaart geschiedenis, iets wat steeds weer terug te vinden is in de vele gevelstenen op de panden in de stad.. Gevelstenen met scheepjes, beroepen en wapenschilden.


Aan een gevelsteen wil ik even extra aandacht aan besteden. je zou er bijna aan voorbij lopen. Deze gevelsteen is geplaatst ter nagedachtenis aan de inwoners van Hoorn, waaronder veel joodse inwoners, die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetters zijn afgevoerd en nooit zijn weer gekeerd naar hun stad.Geen opmerkingen:

Een reactie posten