maandag 28 maart 2011

HUIS MALBORGH. BUGGENUM.



HUIS MALBORGH - BUGGENUM.

                        LIMBURG.




       HUIS MALBORGH of WALBERGH.

Het is een groot vierhoekig huis van twee verdiepingen met een zolder. Op de vier hoeken heeft het huis uitgebouwde torentjes. Vreemd genoeg ligt de hoofdingang aan de achterzijde en deze heeft een uitgebouwde toren vormige pui met een fraaie spits erop. In het verleden heeft het huis toebehoort aan de van Ghoors, maar al sinds de 15e eeuw is het huis eigendom van een convent met de naam Val Sint Elisabeth. Het wordt genoemd in 1471 als leen- en hofstede. Er was geen riddermatigheid aan het huis verleend. In 1679 werd Buggenum tot een heerlijkheid verheven door de prins-bisschop. Toen werd gravin douairière van Berg, geboren gravin Hieronime de Spaur, vrouwe van Ghoor te Neer het huis Malborgh beleend. De Fransen overheersers namen het huis in beslag en verkochten het in 1795 aan Charles Leburn.







Tot het midden van de 19e eeuw is huis Malborgh een boerderij geweest, waarna het tegenwoordige woonhuis werd gebouwd door Joseph Waegeman.

Naast huis Malborgh ligt hoeve, Hof Malborgh of Waegemanshof. Het is een boerderij van het hof type en is toegankelijk door een ellips boogpoort. In de voorgevel het anker jaartal 1771. De hoeve is bekend sinds 1470 en was eigendom van het Sint Elisabeth klooster in Nunhem.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten