dinsdag 29 maart 2011

HUIS ZUIDEWIJK SPICK. BOUKOUL. (L)



HUIS ZUIDEWIJK. SPICK - BOUKOUL. 

SWALMEN - ROERMOND.






Rond 1460 werd de oorspronkelijke spieker gebouwd door Hendrik van de Griende. In later tijden kreeg het huis steeds andere eigenaren, die in Limburg ook bekende namen dragen, zoals Merwijck en Durdael. In 1725 wordt een Suytwijk, baron Hagestein, eigenaar van het huis. Omstreeks 1920 wordt het huis opnieuw verkocht en later nogmaals aan de huidige eigenaar, die jaren bezig is geweest met een zorgvuldige restauratie.


In de huidige vorm dateert het huis uit de 17e en 18e eeuw. De gebouwen buiten de poort zijn 19e eeuws. Het is een versterkt herenhuis met een grote graanzolder er op, wordt meestal spijker of, in het Limburgs, spieker genoemd. Een spieker werd soms ook van een herenkamer voorzien, die bestemd was voor de heer van het goed, als hij eens op zijn bezit wilde verblijven. In het huis zijn woon- en dienstwoningen. De binnenplaats is geplaveid met Maaskeien.



Het huidige hoofdgebouw met aangebouwd kapelletje, stamt uit de 17e eeuw en is geheel gerestaureerd. De kapel bevat een barok altaar met cavaleriegroep en een beschilderde koepel. De bijgebouwen vertonen kenmerken uit de 16e eeuw. Het poortgebouw het na de restauratie weer een spits gekregen, maar de spitsjes, die destijds het hoofdgebouw sierden zijn helaas niet meer aangebracht bij de restauratie van het huis. Het geheel ligt in een omsloten hof. Het gebouw is nu een rijksmonument.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten