zondag 13 maart 2011

HOORN. NOORDERKERK EN BAKKERIJ . (5)                       HOORN. 

NOORDERKERK EN BAKKERIJ.        DE NOORDERKERK.
De Noorderkerk wordt ook wel de Vrouwenkerk genoemd. Het is een driebeukige hallenkerk in het centrum van Hoorn. De kerk ligt tussen het Kleine Noord en de Veemarkt. Op de plaats van het huidige kerkgebouw stond in 1426 een klein houten kerkgebouwtje.

Met de bouw van de huidige kerk werd in 1441 begonnen en kwam gereed in 1519.

Aan de kant van het Kleine Noord hangt een grote klok aan de gevel van de kerk. In de kerk bevindt zich de wenteltrap uit de door brand verwoeste Grote Kerk, in 1878, die naar het orgel leidde.De vloer van de kerk is bedekt met grafstenen, die echter na de restauratie van de kerk niet allemaal meer op hun oorspronkelijke plaats liggen. Een van de grafstenen is van de vader van schipper Bontekoe, Willem IJsbrantszoon Bontekoe. Ook één van de Kaap Hoorn Vaarders, Willem Corneliszoon Schouten, overleden in 1625, ligt hier begraven.


Achter het fraaie 17e eeuwse koorhek bevindt zich de zogenaamde 'armenkerk' voorzien van kale houten banken en preekstoel, waar tot in het begin van de 20e eeuw kerkdiensten voor de arme werden gehouden. Hier op de vloer geen grafstenen maar ruwe gele bakstenen.


DE BAKKERIJ.

In het pand aan de Ramen 34 was van 1912 tot 1920 een brood- en banketbakkerij gevestigd.
De bakkerssluitsteentjes zijn gemaakt door de Vlaamse beeldhouwer Jan Franck.Geen opmerkingen:

Een reactie posten