dinsdag 22 maart 2011

HORN. NAAM en WAPEN.
HORN - NAAM EN WAPEN.


DE NAAM.

De naam Horn, en haar alternatieve spellingen Horne, Hurnen en Horin, stammen af van het Germaanse woord Hornjôn, wat betekend "heuvel of hoek in een moerassig land".


HET GEMEENTEWAPEN."In goud 3 jachthoorns van keel (rood), beslagen, geopend en gemond van zilver, geplaatst 2 en 1. Het schild gedekt met een kroon van 3 bladeren en 2 parels."

De hoorns in het wapen verwijzen naar het geslachtswapen van de heren, later de graven van Horn ( ook wel aangeduid als Hoorne, Horne en Hoerne). De familie van Horn is al sinds 1102 bekend. Het stamgebied van de familie was Horn en de omliggende plaatsen, zoals Haelen. Verder bezaten leden van het geslacht grote gebieden in het huidige Limburg en Noord-Brabant, Belgisch-Limburg en Noord-Frankrijk. Dit is duidelijk herkenbaar in de wapens van die gemeenten waarin in een vlak de drie hoorns voorkomen.

Na het onthoofden van de graaf van Horn, in 1568, kwam het oorspronkelijke stamgebied in handen van de bisschop van Luik, de graaf van Loon. Tot de Franse tijd bleef het gebied in handen van Luik.Geen opmerkingen:

Een reactie posten