zondag 27 februari 2011

THORN - KASTEELHOEVE AGENBROEK. (5)


    THORN - KASTEELHOEVE 

              AGENBROEK.
'AEN GHEN BROECK'.De hoeve Hagenbroek, oorspronkelijke naam 'Aen ghen Broeck', was in 1529 leenroerig van de Thornse abdis. Later werd er Huize Agenbroek gebouwd zoals te zien op de afbeelding hierboven uit 1915. Het oude gebouw was een rechthoekig herenhuis met een bovenverdieping in groot rechthoekig vakwerk uit 1721, gebouwd door de wijnkoopman uit Maastricht, Jan Adams Lemmens. Lemmens schijnt het landgoed gekocht te hebben van de erfgenamen van Clant van Verduynen.
In het begin van de 18e eeuw is het eigendom van de baron von Bonnig Hausen. In 1745 raakte het landgoed in bezit van de Maaseiker burgemeester C.L. van Scherpenzeel. Door een erfenis kwam het later weer toe aan de heer Jan Jacob Thomas Rubens, burgemeester van Thorn, Wessem, Ittervoort en Neeritter, gedeputeerde van de Staten van Limburg. Diens kleindochter huwde met ridder Van Rappard. Tijdens de WO-2 liep het gebouw ernstige schade op en werd het later na de oorlog verbouwd.
Het huidige verbouwde gebouw wordt nu bewoond door de zusters dominicanessen van Betanie die het nu Mariarust noemen. Het tegenwoordige deftige landhuis ligt op een plek waar het in de WO-2 vernielde oude huis stond. Het heeft een hoog stoepterras tussen twee kort naar voren aangebouwde zijvleugels aan de voorgevel.

Het open voorterrein is afgesloten met een hoog ijzeren hek op een laag muurtje en de toegang is afgesloten door een ijzeren schuifpoort. Het huis heeft een uitzicht op in de verte gelegen autosnelweg A2.Geen opmerkingen:

Een reactie posten