maandag 21 februari 2011

WIJNGOED THORN.
WIJNGOED THORN.


Thorn heeft meer te bieden dan alleen straten met witte huisjes, een oude stiftkerk, een kasteel landgoed en kapelletjes. Zo was ik het afgelopen weekeinde in de gelegenheid een wijnproeverij mee te maken .


Rij je in zuidelijke richting over de A2 naar Maastricht dan zie je als je het grondgebied van de gemeente Thorn passeert een stuk witgeschilderde muur met de tekst: WIJNGOED THORN.
Wijn in Thorn zullen velen zich afvragen, maar het antwoord ligt in de middeleeuwen.
Reeds ten tijde van het middeleeuwse vorstendom Thorn vond er op behoorlijke schaal wijnbouw plaats in deze omgeving.
Met name het centrale plein van Thorn: ' de Wingerd' is hier een prachtig voorbeeld van.
Deze Wingerd was vroeger de tuin van het stift, en de huidige voorgevels van de stifthuizen waren toen de achtergevels.Napoleon verwoestte niet alleen het stift van Thorn, maar dicteerde ook een verbod op wijnbouw buiten Frankrijk. Die wijnbouw was in de noordelijke gebieden toch al moeilijk geworden door de zogenaamde kleine ijstijd en de rond 1860 uit Amerika geïmporteerde druifluis vernietigde zelfs 90% van het Europese wijnbouwareaal.
Tegenwoordig zijn alle Europese druivenstokken geënt op druifluis resistente Amerikaanse onderstammen en met de juiste rassenkeuze is het huidige klimatologische omstandigheden weer mogelijk geworden om in Limburg wijnbouw te bedrijven.
De oude Maassedimenten en de geringe neerslag in Thorn zijn zelfs ideale voorwaarden voor deze gevoelige teelt.
Na zijn opleiding aan het SILVA in Duitsland is Harry Vorselen met een gezonde dosis pioniersmentaliteit begonnen aan het opbouwen van Wijngoed Thorn. Het maken van kwaliteitswijn o.a. door middel van beperkte opbrengsten per druivenstok is de prioriteit.
Dit streven heeft geresulteerd in het behalen van verschillende 'sigilles de qualitée' bij de FICB-keuring van de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois.
Wijngoed Thorn verbouwt de druivenrassen Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Noir en Dorfelder. De witte wijn en worden in moderne roestvrijstalen temperatuurgestuurde tanks opgevoed. Voor de rode wijnen gebruiken ze de traditionele barriques van Frans eikenhout.


De wijnkelder is gevestigd aan de Steeg 5 in Thorn en hieraan verbonden is het proeflokaal aan de Bogenstraat 12A. Op afspraak zijn er rondleidingen en proeverijen mogelijk op het wijngoed en in de zomer kunt u ook op het terras van een heerlijk glas wijn en een hapje genieten.

WIJNGOED THORN. Bogenstraat 12A 6017 AV Thorn. Telefoon +31 (0) 475561002. Mobiel +31 (0) 654381178. http://www.wijngoed-thorn.nl/ info@wijngoed-thorn.nl

Wij hebben deze middag genoten van de lezing met dia presentatie over de moderne wijnbouw in Limburg onder het genot van enige goede soorten glazen wijn en de uitleg in de wijnkelder.
De wijn uit de Maasvallei streek heeft tegenwoordig een beschermd predicaat van de Europese Unie.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten