zondag 20 februari 2011

THORN - DE GROTE HEGGE, (3)THORN - DE GROTE HEGGE.


                            KASTEEL HOEVE 'DE GROTE HEGGE'.Aan de grens van Thorn vlakbij de Maas ligt de 15e eeuwse kasteelhoeve De Grote Hegge.

Het hoofd gebouw is een L-vormig huis, deels onderkeldert, met een binnenplaats. Het gebouw is gedeeltelijk gebouwd met mergelblokken en de latere verbouwingen en aanbouw in de 17e en 18e eeuw werd er baksteen gebruikt. De kasteelhoeve had vroeger een brede slotgracht die om het complex heen liep.

'Hegge' betekent: weilanden. Het was dus een hoeve die in de weilanden lag.

In 1389 was er reeds sprake van een landgoed in Thorn dat waarschijnlijk in het bezit was van een ridderlijk geslacht Haeck, wat de dames van het stift te hulp kwam als er gevaar dreigde. In 1451 werd Gerrit Haeck door de abdis van Thorn beleend met de 'Alde Hegge met de sloot, schuren, manschappen, hoeven, beemden en toebehoren. In 1506 kwam het complex in bezit van Hendrik van Balderick. Rondom 1700 verwierf het stift het volledige eigendom van het complex en liet het uitbaten door een pachter.
In 1798 werd het 55 hectaren grote landgoed door de Franse bezetters in beslag genomen en verkocht aan een vennootschap in Parijs. Het gebouw zoals we nu kennen werd in de zeventiger jaren van de vorige eeuw gerestaureerd en is nu in gebruik als restaurant en partycentrum.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten