maandag 21 februari 2011

THORN - KAPEL ONDER DE LINDEN. (4)THORN - KAPEL ONDER DE LINDEN.

ONZE LIEVE VROUW ONDER DE LINDEN.

In- en om Thorn staan in totaal 14 kapellen ieder met zijn eigen heilige. De mooiste en de grootste is de 'Kapel onder de Linden' aan de Heerbaan.
Met de bouw van de kapel werd in 1673 begonnen in opdracht van kanunnikes Clara Elisabeth van Manderscheidt-Blankenheim, die deel uitmaakte van de adellijke religieuze gemeenschap van de Rijksabdij Thorn.

Deze dame was ziekelijk en ging vaak naar een klein veld kapelletje om te bidden en dat om zijn eenvoud haar lief geworden was. Na zeven jaar ziekte en genezen te zijn deed zij de gelofte om een grote kapel te bouwen op de plaats van het kleine kapelletje. Het werd een Loretokapel.

LEGENDE.

In het Italiaanse Loreto bevindt zich een basiliek. Deze basiliek zou gebouwd zijn over het huisje, waar de maagd Maria de boodschap van de engel zou hebben ontvangen van de geboorte van Jezus. Deze 'Santa Casa' is volgens de legende in 1291, tijdens de kerkvervolging in de middeleeuwen, door engelen vanuit Palestina naar Loreto zijn overgebracht.


De huidige kapel bestaat uit drie delen: de oude kapel, een uitbreiding uit 1811 naar het westen en een 19e eeuwse biechtkapel uit 1898 aan de noordzijde.

Inwendig zijn in het oudste gedeelte vooral van belang: de prachtige barokke versieringen in het stukwerk uit 1675, die wonderen voorstellen, het altaar met zijn prachtig gesneden hekwerk uit eikenhout in barokstijl uit 1681 en de zeer fraai geschilderde medaillons aan het plafond die wonderen voorstellen (1675).
In de uit 1811 daterende aanbouw bevinden zich nog meer geschilderde medaillons uit 1813, die Mariafeesten uitbeelden. De kapel is dagelijks te bezichtigen.


Op het stuk grondgebied naast de 'Kapel onder de Linden' staat nog een statige woning. Aan de voorgevel van deze woning ontdekte ik deze Belgische Verzekeringszegel van lood. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten