dinsdag 10 december 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. SCHOLIEREN PROTEST. (DEEL 30)

        GRENSGESCHIL TUSSEN 

          NEPAL EN INDIA LEIDT 

    TOT SCHOLIERENPROTEST (30)

KALAPANI-GRONDGEBIED.

Het Kalapani-grondgebied is een gebied dat tussen India en Nepal wordt betwist, maar onder Indiaas bestuur als onderdeel van het district Pithoragarh in de staat Uttarakhand valt.
Volgens Nepal ligt het in het Darchula, Susurpashchim Pradesh. Het wordt gekenmerkt door de Kalapani-rivier, een van de bovenloop van de Kali-rivier in de Himalaya op een hoogte van 3600-5200 meter. De Vallei van Kalapani, met de Lipulekh-pas bovenaan, vormt de Indiase route naar Kailash - Manasarovar, een oud bedevaartsoord. Het is ook de traditionele handels route naar Tibet.

De Kali-rivier vormt de grens tussen India en Nepal in deze regio. India stelt echter dat de bovenloop van de rivier niet onder de grens valt. Hier loopt de grens langs het stroom gebied. Dit is een gegeven dat teruggaat tot de tijd van Brits India in 1865.

Nepal heeft nog een pas, de Tinkar-pas, of Tinkar Lipu, dicht bij het gebied. Nadat India de Lipulekh-pas had gesloten in de nasleep van de Chinees-Indische oorlog van 1962, ging een groot deel van de handel door  de Tinkar-pas. De Nepalese protessten tegen het Kalapani=grondgebied begonnen in 1997, nadat India en China overeenkwamen de Lipulekh-pas te heropenen.
Het gehele conflict gaat om een gebied van 35 km².

Sinds 1998 zijn er onderhandelingen gaande tussen beide landen, samen met andere grenskwesties, maar tot heden geen resultaat.
Nu heeft India wel een nieuwe politieke landkaart uitgebracht, waarop zij dit gebied reeds toe eigenen.


Kalipani betekend letterlijk "donker water" de naam van een opmerkelijke verzameling bronnen in de buurt van het dorp Kalipani. De bronnen stijgen vanaf de noordoostelijke helling van een piek bekend als Byans-Rikhi op een hoogte van 4.330 meter en stromen de vallei in.
Het gebied aan beide zijden van de Kali-rivier wordt Byans genoemd, een district uit de Mughal-periode. het wordt bevolkt door Byansis, die een West-Himalaysche  taal spreken, wat nauw verwant is aan het Zhang-Zhung, wat ooit in Tibet werd gesproken.
Zowel de Limpiyadhura-pas als de Lipulekh-pas werden vaak gebruikt door de Byansis, maar de Lipulekh=pas die leidde naar de Tibetaanse handelsstad Burang (of Taklakot) was de meest populaire.


SCHOLIEREN PROTEST.

Tijdens ons bezoek op 17 november 2019 aan Bhaktapur, liep onverwachts het gehele plein ordelijk vol met klassen schoolkinderen die meededen aan een protestrally, vanwege de door India uitgebrachte nieuwe politiek landkaart.


De kinderen droegen spandoeken en borden in het Engels en Nepalees. Alles verliep in volmaakte orde, alleen gejuich  tijdens de gehouden toespraken en verder geen enkele vorm van geweld.
Ze vonden het zonder meer geweldig dat ze van ons belangstelling kregen en zo moesten we vele handen schudden van de jeugd met een hartelijke lach op hun gezicht, en de vraag beantwoorden; 'Where you come from'.

KINDEREN VAN NEPAL.



Zie vervolg: NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. DE LEVENDE GODIN KUMARI.                                                                                      (DEEL 31)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten