dinsdag 10 december 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. NAMASTE EEN GROET. (DEEL 32)

    EEN MANIER VAN GROETEN 

     DIE JE 24 UUR VAN DE DAG 

             KAN GEBRUIKEN 

         IN INDIA EN NEPAL. (32)




NAMASTÉ.

Namasté is een groet en mudra. het woord heeft zijn oorsprong in het Sanskriet "nam" (buigen) en betekend "ik buig voor jou".
Mudra is een term uit de Indiase cultuur waarmee een symbolische houding van de hand wordt bedoeld of een artistieke religieuze beeltenis.
Namasté is in India, maar ook in verschillende Aziatische landen, een gebruikelijk hindoeïstisch gebaar om te groeten en respect te tonen.
Hierbij worden de handen tegen elkaar geduwd, de handpalmen raken elkaar, de vingers wijzen naar boven en zijn iets richting het hoofd gebogen. Hierbij wordt vaak een lichte buiging gemaakt.
Bij het gebaar wordt vaak 'namasté' gezegd, maar het kan ook zonder woorden worden uitgevoerd, waarbij de betekenis gelijk blijft.
Hindoes groeten met dit gebaar hun goden, maar ook elkaar. Volgens hen groetten ook de goden onderling elkaar met dit gebaar.

SYMBOLIEK.

In het tantrisch boeddhisme vertegenwoordigd de linkerhand de maan en de rechterhand de zon. Tegelijk is de linkerhand de gevende en de rechterhand de ontvangende hand. Elke vinger vertegenwoordigt een van de vijf elementen.
- de duim vertegenwoordigt de leegte;
- de wijsvinger vertegenwoordigt de lucht;
- de middelvinger vertegenwoordigt het vuur;
- de ringvinger vertegenwoordigt het water;
- de pink vertegenwoordigt de aarde.
Van de vingertoppen wordt gezegd: 
- die van de duim vertegenwoordigt het inzicht;
- die van de wijsvinger vertegenwoordigt activiteit;
- die van de middelvinger vertegenwoordigt de waarneming;
- die van de ringvinger vertegenwoordigt ontvankelijkheid;
- die van de pink vertegenwoordigt de vorm. 
Er wordt ook gezegd dat de rechterhand de hogere natuur voorstelt, terwijl de linkerhand de lagere natuur, het wereldlijke vertegenwoordigt.

Soms wordt namasté met een groter gevoel van verering geuit door de vingers van de samengevoegde handen naar het voorhoofd te brengen, en daar de plaats van het mystieke derde oog ( het oog van Shiva) aan te raken.

MET DE GROET NAMASTE NEEM IK AFSCHEID VAN DEZE REIS NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN, EN EEN IEDER DIE ER TOE HEEFT BIJGEDRAGEN HET MOOIE TE BEHOUDEN.

 EEN OUD CHINEES GEZEGDE LUIDT: EVERYTHING HAS BEAUTY NOT EVERYONE SEES IT.


Zie vervolg: NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. DE THUISREIS. (DEEL 33 - SLOT)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten