maandag 2 december 2019

NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. NEPAL, VLAG EN WAPEN. (DEEL 17)

NEPAL  HET DAK VAN DE WERELD,

     SHERPA'S EN KLOOSTERS. (17)



NEPAL.















Officieel de Federale Democratische Republiek Nepal, gelegen in de Himalaya in Midden-Azië, dat als een graankorrel tussen twee molenstenen, India en China ligt. Het land heeft een oppervlakte van  147.181 km², waarvan 2,8% aan water. De hoofdstad is Kathmandu.

Nepal heeft een geschiedenis die teruggaat tot voor het begin van de christelijke jaartelling. Het is de geboorte plaats van Boeddha. Het land kreeg in 1962 een nieuwe grondwet, waarbij de macht van de koning zeer werd uitgebreid en politieke partijen werden verboden. Nepal werd een land met een partijloze "democratie". Na een volksopstand in 1990 werd deze grondwet afgeschaft door koning Birendra en werd Nepal geregeerd door de Nepalese Congrespartij.


( Vlag van de Nepalese Congrespartij.)

Tussen 1994 en 1995 stond er een communist aan het hoofd van de regering.
In 1996 raakte het land verwikkeld in een burgeroorlog. Op 1 juni 2001 werd het koningshuis bijna geheel uitgemoord door kroonprins Dipendra, die daarop zelfmoord pleegde. De broer van zijn vader Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, werd de nieuwe koning. In 2002 trok hij de macht naar zich toe, maar herstelde later toch weer de democratie.


Het land bleef verwikkeld in een burgeroorlog en maoïstische strijders bezetten meer dan 60% van het land. Hun doel was hetzelfde als in China na de revolutie een communistische staat te beginnen. De koning zag geen kans de rust in het land te laten terug keren en regeerde na interne politieke problemen als autoritair monarch.
Op 21 november 2006 werd tussen de democratische regering en  de maoïstische rebellen een vredesovereenkomst gesloten, na 10 jaar burgeroorlog en 12.000 doden. In 2007 stemde een overgrote meerderheid in het parlement voor afschaffing van de monarchie en op 28 mei gin g het Koninkrijk Nepal over in de Democratische Federale Republiek Nepal. Pas zeven jaar later in 2015 kreeg het land weer een nieuwe grondwet.
Het land kent vele etnische groepen, wat vaal leidt tot onderlinge problemen.


VLAG VAN NEPAL.

Nepal is het enigste land ter wereld waarvan de vlag niet rechthoekig is of vierkant.
De vlag bestaat uit twee samengevoegde wimpels met symbolen die staan voor de verschillende takken van de vorige heersers, de Ranga-dynastie.
De vlag werd officieel goedgekeurd na de vorming van een nieuwe constitutionele overheid op 16 december 1962. De individuele wimpels waren de daaraan voorafgaande twee eeuwen al in gebruik en de dubbele wimpel sinds de 19e eeuw.
De blauwe grens om de vlag duidt vrede aan en de karmozijnrode kleur in de nationale kleur van Nepal.
De twee koninklijke symbolen vertegenwoordigen de hoop dat Nepal zal blijven voortbestaan zolang de zon en de maan zullen schijnen.
De civiele vlag, staatsvlag en oorlogsvlag van Nepal zijn gelijk in afbeelding en vorm.

WAPEN VAN NEPAL.



Het wapen van Nepal werd op 30 december 2006 ingevoerd als symbool van de nationale verzoening na de Napalese burgeroorlog.


Hiervoor had Nepal al andere wapens, waarvan de eerste in de jaren 20 van de 20e eeuw is ingevoerd. (links)



Het huidige wapen geeft weer een beeld van het hooggebergte van Nepal, en dan met name de Mount Everest. Deze wordt omgeven door bloemen van de rododendron, de nationale bloem van Nepal.
Onder het berglandschap zijn een vrouwen- en een mannenhand te zien die elkaar de hand geven, als symbool van gelijkheid. Onder deze handen zijn twee korenaren weergegeven op een gouden achtergrond. die het vruchtbare land van de Terai weergeven. Boven de Mount Everest is de vlag van Nepal weergegeven en onderaan is een rode band geplaatst met een tekst in het Sanskriet met het Devanagarischrift. Vertaald; "De moeder en het moederland zijn groter dan de hemel'.


 Zie vervolg: NOORD-INDIA EN NEPAL VERKENNEN. NAPALESE VALUTA. (DEEL 18)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten